FUDBALERI SRBIJE NA TEŠKOM GOSTOVANJU U BAKUU: Pobeda nad Azerima GARANTUJE MUNDIJAL!

Autor:

Sport

30.03.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras gostuje Azerbejdžanu u Bakuu (Nova S, 18.00) u trećem kolu A grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru i, ukoliko zabeleži pobedu, gledajući istoriju, plasiraće se na Mundijal naredne godine.

RepublikaFoto: Starsport
Dragan Stojković Piksi

Naime, svaki put kada je nacionalni tim osvojio šest ili više bodova u prva tri kola u borbi za plasman na veliko takmičenje, na isto smo i otišli. Takav početak "orlovi" su imali u mundijalskim kvalifikacijama 2010. i 2018.

ANTIĆEVI KORACI

Pomenuti scenario prvo se dogodio u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, odigranom pre 11 godina, a izabranici tadašnjeg selektora Radomira Antića osvojili su šest bodova iz tri kola i otišli na planetarnu smotru. Pobeđena su Farska Ostrva (2:0) u prvom kolu, zatim su poraženi od Francuske (2:1) u drugom, ali je u trećem savladana Litvanija (3:0).

Na kraju, Srbija je imala 22 boda, Francuska je ostala na jednom manje, dok je Austrija bila treća sa 14 bodova. S druge strane, osam godina kasnije u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji momci Slavoljuba Muslina skupili su sedam bodova iz tri kola i otišli u nama bratsku zemlju. Prvo je upisan remi sa Republikom Irskom (2:2), ali su u naredna dva kola padali Moldavija (3:0) i Austrija (3:2). Tada je Srbija imala 21 bod, dva više od Republike Irske, a Vels je ostao na 17.

RepublikaFoto: Starsport

U preostala četiri kvalifikaciona ciklusa nacionalni tim nije uspeo da osvoji više od četri boda iz prve tri utakmice i svaki put je bio eliminisan. "Orlovi" su tada propustili EVRO 2008, EVRO 2012. i EVRO 2020, kao i Svetsko prvenstvo 2014.

SPREMNI NA SVE

Iako je domaćin na svom terenu poslednji put slavio 17. novembra 2018. u zvaničnim mečevima (Farska Ostrva 2:0), selektor Dragan Stojković istakao je da nema opuštanja.

- Dok ne počne utakmica, ne znate šta vas očekuje. Spremićemo se, bićemo spremni za Azerbejdžan. Teško gostovanje i težak protivnik, ali, bože moj, ako hoćete u Katar, morate da pobeđujete, a mi hoćemo. Samo bih voleo da ne primamo prvi gol, da ne moramo da jurimo, ali fudbal je nepredvidiv - rekao je Piksi.

Azeri sa šestoricom iz najslabijeg kluba u ligi

Pred duel Azerbejdžana i Srbije u tamošnjoj javnosti nemaju veliki optimizam, posebno zbog izbora igrača selektora Đanija de Bjazija. Iskusni italijanski stručnjak za prvi ciklus kvalifikacija pozvao je čak šestoricu fudbalera iz redova Sabaha, poslednje plasirane ekipe u šampionatu Azerbejdžana. Reč je o štoperu Mustafazadi, desnom beku Sejdijevu, vezistima Danijevu i Isajevu i napadačima Halizadi i Šejdajevu.

Još pamtimo Gurbana Gurbanova!

Gurban Gurbanov (48) najbolji je strelac u istoriji reprezentacije Azerbejdžana sa 14 golova, ali i čovek koji je ostao u sećanju svim ljubiteljima našeg fudbala. Pre 18 godina je u kvalifikacijama za EVRO 2008, prvo u Podgorici, dao dva gola u remiju 2:2. Zatim je usledila utakmica u Bakuu, kada su Azeri trijumfovali sa 2:1. Prvo je Branko Bošković pogodio u 28. minutu, ali preokret je usledio preko Gurbanova u 87. iz penala i Ismailova u 90. minutu.

PUT NA MUNDIJAL 2010.

(prva tri meča)

Srbija - Farska Ostrva 2:0

Francuska - Srbija 2:1

Srbija - Litvanija 3:0

Ukupno bodova: 6

Konačna tabela: Srbija 22, Francuska 21, Austrija 14

PUT NA MUNDIJAL 2014.

(prva tri meča)

Srbija - Republika Irska 2:2

Moldavija - Srbija 0:3

Srbija - Austrija 3:2

Ukupno bodova: 7

Konačna tabela: Srbija 21, Republika Irska 19, Vels 17

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading