BOMBASTIČAN INTERVJU PIKSIJA STOJKOVIĆA: Selektor Srbije govorio o kultu reprezentacije, klanovima i ponosu, PA NAJAVIO VELIKE PROMENE!

Autor:

Sport

19.03.2021

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novopečeni selektor Srbije gostovao je u emsiji "Novo jutro", gde je u potpunosti razložio svoj plan za predstojeći period na klupi "Orlova".

RepublikaFoto: Arena Sport
Selektor Srbije u bombastičnom intervjuu potpuno je razložio svoj plan za period na kormilu reprezentacije

Za početak je Dragan Stojković govorio o svojim osećanjima posle dolaska na selektorsku funkciju.

Mnogo je veća odgovornost u nacionalnom timu, čast mi je i emotivno doživljavam ovo iskustvo. Uvek sam bio veoma odgovoran, pa je na meni da napravimo ekipu koja je složna, raspoložena za dobar fudbal, i da ona potom vrati Srbiji veru u naš fudbal - počeo je Piksi.

Fudbal se sve više i više menja, veština je sve sve bitnija od snage, a taj stil 21. veka novi selektor želi da ustanovi i među "Orlovima".

- Prošlo je vreme kada igrači moraju da budu jaki i stameni i da se rvu sa protivnicima. Igra se po modernim principima, a ja taj moderan stil moram da unesem u sastav Srbije - dodao je on.

RepublikaFoto: Starsport
Novi selektor najavio je i novi stil igre!

Pred šefom struke nacionalnog tima su tri velike utakmice, pred koje Piksi planira da uči na greškama svojih prethodnika.

Bolna je bila eliminacija protiv Škotske, ali pametan čovek uvek uči na svojim greškama, pa nećemo ponavljati greške koje smo ranije pravili. Ne postoji fudbalska tragedija, u sportu samo možete da budete srećni ili tužni, a moj plan je da što više budemo srećni - smatra nekadašnja zvezda Marseja.

RepublikaFoto: Starsport
Poraz protiv Škota koristiće kao dodatnu motivaciju da tim vrati na vrh

O klanovima i ličnim uticajima na reprezentaciju kristalno je jasan.

- Nije reprezentacija moja privatna kuća ili tim, ovde smo da predstavljamo Srbiju, pa će za mene igrati samo oni koji dele takve vrednosti. Ja se jedini pitam o spisku igrača. Na mojim ramenima stoji sva odogovrnost. Nije to ne znam kakva hrabra odluka, normalno je da ja snosim odgovornost, i da se ja sve pitam. Neće biti revašnizma, neće biti ličnih obračuna, pa neću ni da pričam o tome. Molim medije da prestanu da me pitaju zbog koga i ovaj igra ili ne igra. Ja sam ovde da prenesem svoje fudbalsko znanje i da narod učinimo ponosnim - objašnjava Stojković.

Hoćemo li pod njegovom palicom gledati timsku igru, ili će fokus biti na individuama?

- Najuspešniji smo bili kada nisu postojali klanovi i kada nije bilo sujete. Nije bitno ko je bolji igrač, ko može više, već da li možemo svi mi zajedno do uspeha. Takav duh planiram da stvorim. Mnogo je lepo kada pobeđujete. Mnogo je lepo ići na velika takmičenja, a još je lepše kada nego učinite ponosnim, i kada imaju respekt prema vama - priseća se peta Zvezdina zvezda.

RepublikaFoto: Starsport
Talenat je super, ali timska igra uvek presudi, svestan je Stojković

Rezultate ne može da zagarantuje, ali pristup može.

Ne mogu da predvidim pobede, da mogu, ne bi se bavio ovim, nego bi sedeo u nekoj kladionici i popunjavao tikete, ali mogu da obećam da požrtvovanja neće manjkati. Velika mi je želja da u momke usadim pobednički mentalitet, profesionalno ponašanje, osećaj pripadnosti naciji, onaj osećaj kada osetite grb na srcu - tu sam da njih uverim da su to zaista vredne stvari - iskren je selektor Srbije.

Šta očekuje od pomoćnika, Saše Ilića i ekipe?

- Očekujem da će mi pomagati. Šalim se, odgovornost je potpuno moja, ali sam ih sve lično odabrao sa verom da ćemo zajedno moći da uspostavimo savršenu ravnotežu. Nismo klinci, niko nikome tu ništa ne suflira, ja sam ih odabrao, i očekujem da pomognu koliko mogu i da budemo tim - uveren je proslavljeni fudbaler.

RepublikaFoto: instagram.com/partizanbelgrade
Saša Ilić samo je jedan od asistenata na koje će Piksi ozbiljno računati

Kako će "hendlovati" uloge unutar tima, i hoće li biti problema oko toga ko startuje, a ko će ulaziti sa klupe?

- Totalno je nebitno ko je u prvom timu, a ko ulazi sa klupe. Potezi koje ću vući biće odraz najzaslužnijih, bez bilo kakvog favoritizma -  dodaje selektor.

Na šta je Piksi najponosniji u fudbalskoj karijeri?

- Najdraže mi je, kao što mislim da je svakom fudbaleru, bilo kada sam zaigrao na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. Utakmica sa Španijiom na tom takmičenju, taj meč posebno mi je urezan u sećanju zato što sam tada na internacionalnoj sceni dokazao kakva sam klasa. Nikada neću zaboraviti ta dva gola u Veroni - sa osmehom se prisetio legendarni Piksi.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Piksi menja dresove sa Maradonom

Za kraj je govorio o žrtvi koju će svi morati da podnesu kako bi vratili Srbiju u vrh svetskog fudbala.

- Veliki je ulog igrati ili ne igrati na Evropskom ili Svetskom prvenstvu, mora se iskoristiti svaka prilika da u svetu zaradimo respekt. U to moraju da počnu da veruju moji fudbaleri. Nisu bitna kola, ni novac, sve sam ja to prošao, već ću pokušati da minimalizujem strane uticaje i da ih naučim pravim vrednostima. Nismo glupi da se žrtvujemo za gluposti, ali ovo nije glupost, pa ću celog sebe baciti u ovaj projekat sa Srbijom, pa se nadam da ćemo se radovati zajedno - zaključio je selektor Srbije Dragan Stojković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading