OVO ĆE ZANIMATI "VEČITE": Sve o Ligi konferencija - takmičenju koje će igrati VICEŠAMPION Srbije!

Autor:

Sport

13.03.2021

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

UEFA pokreće novo takmičenje u kome će Srbija imati tri predstavnika, a osvajač će obezbediti direktan plasman u Ligu Evrope za sezonu 2022/2023.

RepublikaFoto: UEFA/Starsport
Logo UEFA Lige konferencija, uz detalj sa meča Partizan-Crvena zvezda (Natho i Katai)

Od sezone 2021/2022 Evropska kuća fudbala pokreće novo kontinentalno klupsko takmičenje pod nazivom UEFA Liga konferencija. Ono će biti posebno interesantno za ljubitelje fudbala u našoj zemlji, s obzirom da će tri predstavnika u kvalifikacijama dolaziti iz Srbije. Liga konferencija će po rangu biti treća, iza Lige šampiona i Lige Evrope, a Superliga Srbije, koja se trenutno kotira 19. na rang listi, ostaće bez timova u drugom po rangu takmičenju na "starom kontinentu".

Razgovori o pokretanju Lige konferencija u okviru UEFA započeli su još 2015. godine, a prvobitan plan je bio da se takmičenje nazove "Liga Evrope 2". Ipak, zbog atraktivnosti ono je kasnije preimenovano, a zvanična odluka o nazivu doneta je 24. septembra 2019. godine. U prvom izdanju Lige konferencija učešće će uzeti 184 kluba, a još jedna zanimljivost je da neće biti direktnog plasmana, izuzev deset timova koji su eliminisani iz plej-ofa za ulazak u Ligu Evrope.

Kvalifikacije će se odigrati u tri kola, nakon kojih sledi plej-of faza, a ekipe će biti podeljene u dve staze - šampiona i nešampiona. Sukcesivno, kvalifikacionim okršajima će se priključivati klubovi koji budu eliminisani iz kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

RepublikaFoto: Uefa.com
Logo UEFA Lige konferencija

Grupnu fazu, koja će uključiti ukupno 32 kluba, kompletiraće njih pet iz staze šampiona, 17 koji nisu prvaci svojih zemalja, uz pomenutih deset klubova koji stanu na poslednjoj stepenici pred plasman u Ligu Evrope. Ona će imati osam grupa, iz kojih će po dva tima obezbediti plasman u preliminarnu nokaut fazu.

Ona praktično predstavlja 1/16 finala, a nakon dvomeča dalje će se plasirati osam ekipa kojima će se pridružiti još osam koji kao treći završe u grupama Lige Evrope. Od tada, igra se po klasičnom nokaut sistemu sve do velikog finala. Ono će biti odigrano na "Nacionalnom stadionu" u Tirani 25. maja 2022. godine, a ono što dodatno podiže atraktivnost Lige konferencija je činjenica da će njen osvajač obezbediti učešće u grupnoj fazi Lige Evrope sledeće sezone.

Mečevi u ovom takmičenju biće igrani četvrtkom, a start prvog kola kvalifikacija zakazan je za početak jula, dok će žreb biti obavljen 15. juna. 

Predsednik UEFA, Slovenac Aleksandar Čeferin opravdao je pokretanje UEFA Lige konferencija "principom inkluzivnosti".

- Novo UEFA klupsko takmičenje čini ceo sistem inkluzivnijim više nego ikada ranije. Biće više utakmica za više asocijacija čiji će klubovi u većoj meri biti predstavljeni u grupnim fazama evropskog klupskog fudbala - obrazložio je Čeferin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin

Postavlja se pitanje gde je tu Srbija? Imajući u vidu kvalitet klubova koji će participirati u UEFA Ligi konferencija, jasno je da to neće biti "krem evropskog fudbala". Srpski timovi, naročito vicešampion (Partizan ili Crvena zvezda, u zavisnosti od raspleta u finišu Superlige) moći će ravnopravno da se nose sa praktično svim rivalima, makar do grupne faze. Osvajanje bodova biće veoma važno za popravljanje nacionalnog koeficijenta, kako bi se domogli "Top 15", što bi značilo povratak borbama za Ligu Evrope. Naravno, ne treba zanemariti ni finansijski aspekt. Još uvek nije obelodanjen sistem nagrađivanja, ali jasno je da će UEFA biti veoma izdašna, a svaka pobeda i prolaz dalje sa sobom će nositi finansijske benefite.

Na kraju krajeva, tu je i sportski aspekt. Partizan i Crvena zvezda, uz ozbiljan pristup, mogli bi da računaju na plasman u samu završnicu Lige konferencija, a borba za evropski trofej, makar i "trećeg ranga" sa sobom donosi dodatnu draž. Kako će sve ovo funkcionisati ostaje nam da sačekamo leto i uverimo se sami...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
teodor

13.03.2021 13:14

Mogli su naci mnogo bolje ime za ovo takmicenje,ovo je pa gotovo bizarno,samopodcenjujuce! Inace, nisam protiv treceg takmicenja ali bi ono moglo biti podeljeno na ligu1 i ligu dva sa ciljem da se razdvoje ozbiljni klubovi koji ce davati kvalifikante za LE i ostale. Inace, i laiku je jasno sta je cilj formiranja ovog takmicenja a to je da se zatvore ulazna vrata za siromasne. Da se i malo vodilo racuna o integritetu i jedinstvu evropskog fudbala ne bi smeo napraviti tako ostar rez kojim se prvih petnaest nacija razdvaja od ostalih cetrdeset zemalja. Vec sesnaesti na tabeli nacionalnihkoeficijenata nema cak ni jednog predstavnika u kvalifikacijama za LE, sto apsurd a petnaesti ima osim predstavnika za Ligu sampiona jos i jednog za LE a trci klub u kvalifikacijama za LE! Gotovo pa bezobrazno ,malo je reci da je to uzasno! I, sto je jos zanimljivije ,niko se ne buni na tu jedinstvenu glupost i bezobrazluk! Sve te nacije treba da se dogovore i bojkotuju UEFA-u!