UPOZNAJTE PORODICU PETROVIĆ: Ako su braća nalik Njegošu, SRBIJA IMA "NOVU FUDBALSKU DINASTIJU"!

Autor:

Sport

07.01.2021

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novak, Petar, Vuk i Njegoš. To su članovi dinastije Petrović, a ako i ostali sinovi nastave kao as Zvezde, srpskim fudbalom zavladaće nova monarhija.

RepublikaFoto: Starsport
Njegoš Petrović i njegova braća budućnost su srpskog fudbala

Dinastija Petrović, fudbalska dinastija: Novak, Njegoš, Petar i Vuk. Složna, hrabra, čestita krupanjska kuća. Novak, glava porodice, bivši štoper, komandovao odbranama Rađevca i Stolica.

Kakav je igrač bio? Novakov prvi naslednik, Njegoš, u šali bi rekao: kad ga biju, da jauče, voleo i on da bije. U zbilji je to izgledalo ovako: pouzdan, pravi komandant odbrane. Od Novaka je, dakle, sve počelo, Njegoš je razvio igru („moji najbliži svedoče da sam loptu šutirao i u dečijem krevecu“, pominje vezista Crvene zvezde za SK), postao neizostavan u sastavu bivšeg evropskog i svetskog prvaka, o Petru i Vuku će se tek pričati i pisati, mnogi tvrde, naširoko i nadugačko.

"Sport Klub" je s Petrovićima u ovom prazničnom danu. Pogled ka Novaku, koji je, najpre, poželeo srećan Božić svim pravoslavnim vernicima, Mir Božiji, Hristos se rodi, da bi nastavio: „Ovo je, ipak, vreme za decu, njima pripada budućnost, ja sam tu da vozim, navijam, pomažem…“ Sledeći je Njegoš. O njemu se sve zna.

- Blizu sam stote superligaške utakmice, dve ili tri mi nedostaju do tog broja, prošlog leta ušao sam u dvadesetdrugu, životnu, nakupio toliko isksutva…Slike lete, počev od onih u Radu, interesovanja Pari Sen Žermena, Bornmuta….kasnije i, verovalo se, već završenog posla sa belgijskim Gentom, dogovor klubova je postignut… No, uoči planiranog puta, negde oko podneva, stigao je poziv Zvezde. Na sve sam odmah zaboravio. U 24 sata mnogo toga je stalo, između ostalog i konkretna ponuda zagrebačkog Dinama… Opšte je poznato: Zvezda jednom zove. U Zvezdu se odmah ide, nema čekanja, nema kolebanja, nema razmišljanja. Pogotovo ako je nekome san. Meni je Zvezda bila san. I ostvario se san. Lako sam prešao preko Genta. Sudbina se u sve uplela, pa i da najvažniji gol, dosad, u karijeri postignem upravo protiv Genta, na čijim sam vratima bio pre godinu i po. Gol kojim je Zvezda obezbedila evropsko proleće - potpuno je iskren Njegoš.

RepublikaFoto: Starsport
Njegoševa i njegova braća, Petar i Vuk, ponosno nastavljaju tamo gde je stao njihov otac Novak

Taj pogodak, kao i onaj u susretu sa Čukaričkim, na debiju trenera Dejana Stankovića, ušli su u konkurenciju najlepših Zvezdinih u godini za nama, potvrdivši kako je Nikola Drinčić dobio dostojnog šuterskog konkurenta na srpskoj elitnoj sceni.

- Špijunaža je čudo, isplatio se period proveden na treninzima i utakmicama Rada, kluba u kojem sam prvi put osetio superligaški barut, upisao svoje ime u istoriju građevinara, sa 17 godina i 14 dana postao najmlađi debitant…Uglavnom, upijao sam Drinčićeve pokrete kad prilazi lopti, kako je zatim udara da ona propadne…Prilično sam uvežbao, neću da kažem da sam sasvim skinuo - nastavio je Petrović.

Tražen, hvaljen. U svakom prelaznom roku polazna tačka. Mediji su ređali potencijalne kupce: Sporting Lisabon, Real Sosijedad…Za Crvenu zvezdu nedovoljno inspirativno u finansijskom smislu, rukovodstvo smatra i ne menja stav da Njegoš vredi više od četiri miliona evra.

- Ono što ja znam, 100 odsto: atinski Olimpijakos je nameravao da me angažuje. Što se ostalih tiče…Čitao sam… - dodao je on, pokazavši da zna kako da se nosi sa pritiskom.

Još bolje partije primamile su "još veću ribu" ka Ljutice Bogdana.

- Fokusiran na Zvezdu, neopterećenom selidbom. Ukoliko se dogodi, a, dogodiće se kad-tad, neću da zaboravim ni Rad, zahvalan što sam na Banjici proveo lepe godine i sa svima ostao prijatelj, pa… Ako bude trebalo… Za Rad sam tu. Uvek - ističe Njegoš.

RepublikaFoto: Starsport
Borbenog veznjaka tražili su razni evropski velikani, ali on ima oči samo za Zvezdu

Od 14. godine reprezentativac Srbije, propustio dve utakmice u kategorijama do seniorskog uzrasta (u obzir nije, naravno, uzeta šestomesečna pauza zbog operacije prednjih ukrštenih ligamenata kolena), impresioniran Dušanom Tadićem ( „U letnjoj i zimskoj pauzi vežbamo pod nadzorom Andre Milutinovića“ ), navijač Liverpula u evropskim okvirima, uzor mu je Stiven Džerard, u Zvezdi najviše slobodnog vremena provodi u društvu Nikolića, Gavrića, Krstovića i Erakovića, pred Kataijevim fudbalskim kvalitetima skida kapu, oduševljen kako Milunović ume da stvori dobru atmosferu, ističe i…

- Borjan će, predviđam, biti upisan kao nova Zvezdina zvezda. I ostati, najverovatnije, do kraja aktivnog bavljenja fudbalom na crveno-belom delu Topčiderskog brda. Znate ko mi još leži, ne samo meni, nego i mojoj generaciji, ko imponuje zrelošcu, a ima 25 godina? Pankov! Primer. Oženjen, drugog sina dobio je ove godine, neka mu je sa srećom! I ja ću, bogami, uskoro da uplovim u zajednički život sa devojkom Ivanom. S njom, Borjanima i porodicom Nenada Filipovića, golmana TSC, boravio sam nedavno na Maldivima, u raju bio osam dana, trebalo je vratiti se… - oduševljeno priča najstariji od Novakovih sinova.

Šta je Njegošev fudbalski izbor, preciznije, gde bi, posle Zvezde, voleo da igra fudbal? Čini se da mu ne gine neka od liga petice.

- Španija me najviše privlači. Ukoliko ne bude u prvom cugu, biće u drugom. Ponoviću, nikud ne žurim, Zvezda je moja, Zvezda koja može da pregrmi Milan u šesnaestini finala Lige Evrope, očekujem i duplu srpsku krunu. A, kad bude nešto vruće za novi klub…Imam menadžera…Ili bi pre trebalo reći: imam prijatelja. Da, imam prijatelja, brata, savetnika Sinišu Zbiljića, njemu verujem - jasan je Njegoš.

Kucnuo je sat i za Petra Petrovića, koj sa svojih 17 godina već preti starijem bratu da će biti bolji.

- Sad se govori da sam mlađi brat Njegoša Petrovića, za nekoliko godina pričaće se da je Njegoš moj brat. Znate da u svakoj šali ima i zbilje. Prema tome, nije nemoguće. Malo sam ga pecnuo, neće da se naljuti, ma, bilo bi mu drago da ga nadmašim, on je fantastičan čovek. Najveća želja mi je, svakako, da budem s njim u timu, da zajedno pobeđujemo. Možda se i ostvari - samouveren je Petar.

Petar je iz Krupnja, kad je završio osmi razred, vikendom odlazio u Beograd i igrao za Rad, brzo je rastao, suočavao se sa povredama kolena, tetiva… Izvesno vreme i pauzirao, u jednoj godini postao viši za 18 centimetara, dogurao do 192. Sa Banjice je prešao u Brodarac, sad je uveren da Brodarcu neće izmaći titula u Omladimnskoj ligi Srbije, rukovodi se kvalitetom i trenutnom bodovnom prednošću (četiri više od Partizana i osam od Zvezda koja ima utakmicu manje).

RepublikaFoto: Starsport
Petrovićem mlađi brat Petar obećava da će biti bolji od starijeg burazera

- Najbolji smo - naglašava Petar (stasava kod trenera Aleksandra Petrovića i Đorđa Ivelje).

Takozvana lažna devetka pozicija ja gde se ovaj momak najbolje snalazi.

- Da, to sam ja. Volim kad imam loptu u nogama, tada sam najopasniji. Za svoju visinu, dovoljno brz. Šutiram i desnom i levom nogom. Dobili ste pozivnicu, dođite, pogledajte me, bilo bi mi drago da vas vidim - otresit je i rečit Petar, poput starijeg Njegoša.

Pretpostavlja se da, zbog Njegoša, svi navijaju za Crvenu zvezdu.

- Veliki Zvezdin grb je u našoj sobi. Ljubav koju je otac preneo. Mi smo Zvezdaši od malih nogu. Ma, da li smo svi crveno-beli? Bilo je nekih pokušaja u familiji da nam preotmu Vuka, završilo se, izgleda, na pokušajima, ne bih smeo ruku u vatru. Uglavnom, stric Ninko i ujak Mirko vrbovali su Vuka da pređe među Partizanovce. Pa ipak, svi, komplet, navijamo za Zvezdu kad je Njegoš na terenu i megdan deli sa Partizanom. Logično - ističe porodica Petrović.

Od stranih neki vole Liverpul, a drugi Barselonu.

- Meni na srcu leži Barselona, uživam u Mesijevim čarolijama, a Njegoš voli Liverpul - otkrio je Petar za SK.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Petar posebno uživa u Mesijevoj čaroliji

Stižemo i do nesuđenog golmana, Vuka Petrovića (16).

- Istina je, počeo sam na gol crti, branio u Krupnju, mom rodnom gradu, gde je Savacijum iz Šapca dolazio na pripreme i obavezno se s nama sastajao. Prve pripreme, druge pripreme Savacijuma, uspešno sam čuvao mrežu, njegovi treneri su me pozvali da se pridružim, 68 kilometara, sat i po vožnje…Pristao sam, postao član Savacijuma. Malo, pomalo, od golmana – centarfor. Stručnjaci su primetili da volim da igram, obe noge su mi jake, desna je izraženija, na utakmici sa Novim Pazarom ušao sam u drugom poluvremenu, dobio poverenje u napadu, izjednačio rezultat, potom asistirao za 2:1 i zauvek odbacio golmanske rukavice. Moj tip igrača je Ibrahimović. Ako mogu još nešto da kažem, voleo bih, pošto sam veliki navijač Rađevca, da Krupanj na isteku tekuće sezone dobije predstavnika u višem rangu - naglasio je Vuk.

 

 

 

Sve je to divno i bajno, ali šta najstariji brat misli o svojim pulenima?

- Petar je, najiskrenije, majstor fudbala! Do pre dve, tri godine nije voleo mnogo da radi, oslanjao se na tehniku, vremenom je usvojio moje savete, potpuno promenio navike, ima super osećaj za gol, visok je, ali igru glavom mora da poboljša. I pred Vukom je lepa perspektiva. Talentovan momak - zaključio je Njegoš Petrović u razgovoru za Sport Klub.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading