JOVANA PETROVIĆ ZA REPUBLIKA.RS - KRUŠEVAČKA LEPOTICA MEĐU STATIVAMA ZVEZDE I REPREZENTACIJE SRBIJE: Ogroman je pritisak i u ženskom fudbalu, volela bih da zaigram pred „Delijama“!

Autor: Ivana RADIVOJEVIĆ

Sport

27.12.2020

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se okrenemo u prošlost, odavno je postojala podela na sportove i znalo se da će dečaci trenirati fudbal najverovatnije, a devojke ići na odbojku. Ipak, primer naše sagorovornice Jovane Petrović (19) govori da to nije tako i da dame mogu da igraju najvažniju sporednu stvar na svetu. Njena priča počinje iz Kruševca, a danas je golman Ženskog fudbalskog kluba Crvene zvezde, a uz to je i član A selekcije reprezentacije Srbije. Rođena Čarapanka u intervjuu za portal Republika.rs govorila je o počecima u fudbalu, ostvarenim snovima i daljim ambicijama u karijeri.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Jovana Petrović

*Kako se mlada devojčica odluči da trenira fudbal, iako on važi za pretežno muški sport?

-Kad sam bila mala stalno sam se igrala na ulici sa drugarima. Međutim u tom društvu nije postojala nijedna devojčica sem mene. Tako sam bila primorana da se igram njihovih muških igrica, samo da bih se uklopila u njihovo društvo. Između ostalog, tu je bio i fudbal. Nakon par godina igranja fudbala na ulici, konačno sam ubedila roditelje koji su me upisali u moj prvi klub Napredak.

*Da li si imala nekog idola, i da li ga imaš i sad?

-Kao i ostala deca, i ja sam imala idola. To je bila Hope Solo, golmanka američke reprezentacije. Sad sam već dosta starija i nije mi potreban niko na koga bih se ugledala već se jednostavno trudim da gradim svoj lični stav.

PRITISAK U ZVEZDI

*Kakav je osećaj braniti crveno-bele boje i nositi dres Crvene zvezde?

-Naravno, osećaj je neopisiv. To je samo jedan ogroman motiv više kada nosiš dres kluba za koji navijaš od malih nogu.

 

 

*Iako je u pitanju ženski fudbal, koliki pritisak stvara kada znaš da igraš za klub koji je deo jednog od najtrofejnijih Sportskih društava u Evropi?

-Pritisak koji imaju muški prvotimci i nas devojaka ne može da se poredi. Njih prati mnogo više ljudi, svi imaju prevelika očekivanja, a ujedno igraju i najveće takmičenje u Evropi. Međutim, i kod nas je prisutan ogroman pritisak. Uglavnom sve ekipe koje dođu na Marakanu budu posebno inspirisane za meč protiv nas. Tako da je na svakoj utakmici prisutan pritisak i nemamo prostora ni za najmanje opuštanje.

SUZE ZBOG REPREZENTACIJE

*Kako si reagovala kada si dobila poziv za reprezentaciju?

-Bila sam 8. razred osnovne škole kada sam dobila svoj prvi poziv za reprezentaciju do 17 godina i moram da priznam da nisam mogla da sakrijem suze radosnice. Ne mogu da opišem osećaj kada shvataš da se tvoj najveći san u tom trenutku ostvaruje. Sada sam član A reprezentacije i ogromno mi je zadovoljstvo što sam deo te sjajne ekipe.

 

 

*Ženski fudbal je u ekspanziji u Evropi i u celom svetu, stadionu su puni za evropska i svetska prvenstva. Šta misliš, kada će se posvetiti veća pažnja srpske publike ženskom fudbalu u našoj zemlji?Sigurno bi bilo lepo kada bi zaigrala u atmosferi sa „Delijama“ kao i kolege iz muške ekipe?

-Iz godine u godinu sve je veći odziv ljudi na utakmice ženskog fudbala generalno u svetu, a takođe i u Srbiji. Naravno da bih više od svega volela da našu utakmicu posete „Delije“. To bi bio pravi spektakl i naravno pobeda sigurno ne bi izostala.

 

 

Jovana Petrović: Naredni cilj - Dokazivanje u velikom evropskom klubu!

*Pretpostavljam da si igranjem u Zvezdi i pozivima u reprezentaciju ispunila deo snova, koje još snove i želje imaš?

 

 

-Ispunila sam dva svoja najveća sna. Sledeći cilj mi je da jednog dana zaigram u nekom većem evropskom klubu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading