NEVEROVATNO: Za Srbiju protiv Škotske NAVIJAJU - HRVATI!

Autor:

Sport

11.11.2020

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boriće se u četvrtak uveče na Marakani Srbija i Škotska za plasman na Evropsko prvenstvo.

RepublikaFoto: Starsport
Fudbaleri Srbije

Jedna od dve reprezentacije će prekinuti dugi post sa kontinentalne smotre: naš državni tim nije učestvovao od 2000. godine, a Tartan armija od 1996.

I odavno se zna: ko pobedi, ići će u Grupu D, gde su još Engleska, Češka i Hrvatska.

Englezi imaju razlog da navijaju sutra veče za Škote, ipak su to dve najbliže nacije, iako su „pola“ istorije provelie ratujući. Česima, možda, zbog slovenske krvi, bude draže da prođe Srbija. A Hrvati?

Postoji razlog zbog kojeg će naše komšije, možda, navijati za Orlove. Zvuči malo porazno, ali – lakši su im rival. U četiri dosadašnja međusobna duela, protiv SR Jugoslavije i Srbije, Vatreni nikada nisu izgubili meč. Čak i onaj legendarni u Zagrebu, direktno za prolaz na Evropsko prvenstvo, završen je nerešeno (2:2), ali je taj remi bio „pobeda“ Plavih.

Hrvati protiv Srbije, niti Jugoslavije, nikada nisu izgubili

S druge strane, Hrvatska nikada nije pobedila Škotsku, iako su igrale te selekcije pet puta. To je podatak koji bi, takođe, trebalo da govori koliko je Tartan armija neprijatan protivnik reprezentacijama sa prostora bivše Jugoslavije, iako večito na papiru imaju status autsajdera, analiziraju na "Mozzart Sportu". 

 

Prva dva duela Hrvatska i Škotska su imale u kvalifikacijama za Mundijal 2002. godine, pa iako su Vatreni prošli dalje kao pobednik grupe, oba meča sa Ostrvljanima su završili bez pobednika – 1:1, 0:0.

Jedini prijateljski meč odigrali su 2008. godine u Glazgovu, a ponovo je završeno nerešeno – 1:1.

A u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine bili su zajedno u grupi Srbija, Hrvatska i Škotska. Taj trougao je izgledao ovako: Hrvatska je pobedila Srbiju u Zagrebu (2:0) i remizirala u Beogradu (1:1), Srbija je savladala Škotsku u Novom Sadu (2:0) i remizirala u Glazgovu (0:0), dok je Škotska oba puta pobedila Hrvatsku: u Zagrebu sa 1:0 i u Glazgovu sa 2:0!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sa druge strane, Škoti su Hrvate na oba međusobna duela savladali!

žRaspored utakmica na predstojećem Evropskom prvenstvu je takav da će Srbija ili Škotska u prvom kolu u Glazgovu igrati protiv Češke, potom sa Engleskom u Londonu i na koncu protiv Hrvatske u Glazgovu. Možda će to biti i direktan duel za prolaz dalje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
maks

11.11.2020 14:59

Za vas NI JEDAN Hrvat NIKADA neče navijati. Ne zanosite se bajkama....jer tako nešto NE postoji. A došli nam vi, ili Škoti, svejedno nam je. Jer zgazičemo bez problema i vas i njih.