Ovako su nastale čuvene pesme "Delija!"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već decenijama unazad navijači su najbolji i najuspešniji deo Crvene zvezde. "Delije", koje pod tim imenom zvanično postoje od 7. januara 1989. godine, ali su kao organizovana tribina dugovečniji, ljubav prema crveno-belim bojama najkonkretnije iskazale su gromoglasnim navijanjem. Srpski telegraf je istražio kako su nastale neke od kultnih pesama Zvezdinog severa, koje i dan-danas zagrme iz kopa najvećeg srpskog stadiona.

RepublikaFoto: Starsport
Bakljada Delija

Jedan od legendarnih "Delija", koji je među navijačima kluba sa Marakane ostavio neizbrisiv trag tokom osamdesetih i devedesetih godina, za naš list opisao je šta je inspirisalo njega i generacije zaljubljenika u crveno-bele boje da stvore prepoznatljive pesme.

- Uvek među navijačima postoji neko ko ima žicu za muziku. Inspiracija su bile starogradske, narodne, ali i rok i pank pesme, čije smo melodije obrađivali na nekim putovanjima, na gostovanjima, proslavama, u trenucima dokolice i smišljali prigodne tekstove. Često smo "skidali" Italijane i Engleze. Ipak, s vremenom je severna tribina krenula sama da smišlja i melodije, pa su smo postali originalna i prepoznatljiva tribina - objašnjava naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti.

Od Apenina do Marakane

Osamdesetih godina preko satelita najpopularniji su bili prenosi fudbalskih utakmica iz Engleske i Italije, a najbolje su zvučali Liverpulovi i Romini navijači. U doba bez interneta nije bilo lako skinuti melodiju, a kako je Britanija daleka avantura, lakše se stizalo na Apenine, pa su "Delije" na taj način mogle da čuju neke melodije, koje su postale kultne. Tako je pesma "Pune tribine ludih navijača" nastala kao plod druženja muzikalnijih navijača sa severa sredinom osamdesetih nakon povratka iz Italije, a na sličan način nastala je "Ljubav si mi jedina", koju su tadašnje vođe "Delije" čule na licu mesta na meču Roma - Juventus.

Hor Zvezdinih momaka

Kako je sazrevala navijačka svest u Srbiji, tako je vođstvo Zvezdinog severa odbacivalo obrade stranih melodija i insistiralo na originalnosti autentičnosti. Pre nekoliko godina nastao je Hor Zvezdinih momaka, sastavljen od muzikalnih navijača koji su kreirali neke od danas omiljenih pesama. Neki od momaka se i bave muzikom kao hobijem, pa su tako osmislili u toku mnogobrojnih druženja na stadionu veliki hit "Sever je tajne sve razotkrio, navijanje u mali džep je stavio. Recept za sever još niko nije otkrio, ma koliko klubova promenio".

RepublikaFoto: ST/Dragan Kadić

Voz pokrenuo smenu upravu

U leto 2004. godine talentovana generacija fudbalera Crvene zvezde doživela je dva evropska debakla u nizu. Nakon poraza od 5:0 u Holandiji od PSV, crveno-beli su počišćeni i u Rusiji od Zenita sa 4:0, a u povratku sa izuzetno napornog i dugog puta iz Sankt Peterburga u vozu nastala je pesma na račun loših rezultata, koju je smislio jedan od viđenijih "Delija":

"Kako, bre, to igrate?! Uprava, šta je sa vama? Dosta više ove bruke, koferi se smeše vama".

Pomenuta pesma pevala se na revanšu 1. kola Kupa Uefa protiv Zenita (1:2), nakon kojeg je Dragan Džajić, izviždan od publike na zapadu, ali ne i na severu, zajedno sa najbližim saradnicima podneo ostavku na rukovodeću poziciju u velikanu iz Ljutice Bogdana.

Londonci smislili "Baš najviše na svetu"

Grupa poznatih "Delija" na privremenom radu u Londonu osmislila je tekst pesme "Baš najviše na svetu", a za melodiju su uzeli veliki hit grupe Zana iz osamdesetih godina "Osećam i znam". Navijačka pesma je nastala sasvim spontano, a ubrzo je postala rado prihvaćena na severnoj tribini, pa je poslužila i kao motiv za mnogobrojne grafite najbrojnije, najmasovnije tribine u nas.

"Zvezdo, ti to znaš da, kada god igraš, ja preći ću čitavu planetu. Bila noć il' dan, java ili san, ja volim te najviše na svetu, baš najviše na svetu"

"Dobro znaj" za sva vremena!

Poslednjih deceniju i po na severnoj tribini insistira se na originalnim melodijama kako bi tribina imala svoju autentičnost, pa su tako viđenije "Delije" osmislile nekoliko prepoznatljivih pesama, koje kopiraju i tribine širom Evrope. Tako se navijači Crvene zvezde, između ostalog, ponose pesmama "Dobro znaj", "Još jedna pobeda i titula" i "Sve bih dao ja za gol", koje su 100 odsto osmišljene na Marakani. Prvopomenutu pesmu "Dobro znaj", koja je nezvanična himna najbolje organizovane tribine u Srbiji, osmislio je i harizmatični vođa "Delija" Vladimir Šavija, a izvela ju je na albumu "Pesme sa severa" grupa 357.

Pokliči "Delija" rušili Miloševića

Nikakva tajna nije da je udarna ekipa severne tribine uzimala učešće u građanskim protestima protiv režima Slobodana Miloševića tokom devedesetih godina, a dva pokliča koja su osmislile "Delije" postale su simbol otpora tadašnjoj vlasti. Anegdota kaže da su dva navijača Crvene zvezde tokom posete Vrnjačkoj Banji uz po koje piće osmislili čuveno skandiranje "Spasi Srbiju i ubij se, Slobodane", koje se sa stadiona proširilo i na beogradske ulice. Takođe, skandiranje "Ajmo, ajde, svi u napad" prvi put se čulo na meču Zvezda - Helsinki 1996. godine, a postalo je omiljeno među tadašnjim demonstrantima, posebno tokom famoznog 5. oktobra 2000. godine.

Ršumović: Napisao bih novu Zvezdinu himnu!

Pesnik Ljubivoje Ršumović pobedio je na konkursu za zvaničnu himnu SD Crvena zvezda u aprilu 1979. godine, a za "Srpski telegraf ističe da su mu za kultnu pesmu "Sve što smo želeli, sve što smo hteli" bila potrebna nepuna dva sata.

- Četiri decenije su prošle otada, bio sam mlad, u punom pesničkom zanosu i naboju i uživao sam dok sam pisao himnu. Melodiju na moj tekst je napisao Sanja Ilić, osnivač Balkanike. Ako bi Zvezdi bila potrebna nova himna, rado bih je sa dobrim muzičarima napisao - ističe Ršumović za naš list i podseća da je bio osnivač Karate kluba Crvena zvezda, kao i član uprave košarkaša.

RepublikaFoto: ST/ V. Lukić
Ljubivoje Ršumović

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading