NI JOKIĆ, NI JANIS, NI DONČIĆ: Evropa u nedelju dobija SENZACIONALNOG šampiona!

Autor:

Sport

15.09.2022

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred start prvenstva, kladionice su bile jasne - Srbija, Slovenija i Grčka su bili glavni favoriti za titulu Evropskog prvenstva. Međutim, nijednu od tih selekcija nećemo gledati čak ni u polufinalu.

NI JOKIĆ, NI JANIS, NI DONČIĆ: Evropa u nedelju dobija SENZACIONALNOG šampiona!

Foto: Tanjug/AP

Pred sam start šampionata, ove tri reprezentacije su slovile za glavne favorite, makar po kvotama na kladionici. Naši momci, predvođeni Nikolom Jokićem, status favorita su zaslužili velikim pobedama u kvalifikacijama za Svetskom prvenstvo 2023. godine, kada je prvo u Beogradu "pala" Grčka, a ubrzo i Turska, u "vreloj" atmosferi u Istanbulu. I pored tesnog poraza u Beogradu, Janis i ekipa su takođe važili za pretendente na tron, baš kao i Slovenci sa Lukom Dončićem.

Na 15 dana od početka prvenstva, situacija je sasvim drugačija. U polufinalu se nalazi Francuska, koja se nalazila na četvrtom mestu po šansama za trijumf, zatim Španija i Nemačka, koji su se stidljivo pominjali kao moguće pretnje iz "drugog plana", kao i Poljska, koju verovatno niko nije očekivao među završne četiri ekipe.

 

Francuzi su do polufinala došli posle dve haotične pobede, a kraj za njih je delovao jako blizu, kada je Osman u osmini finala, na 12 sekundi do kraja, imao dva bacanja na +2 za njegovu ekipu. Da stvar bude gora, Turci su imali i posed, jer je Luvavu napravio nesportsku ličnu grešku. Krajnji rezultat je glasio 87-86 za Francusku, posle produžetaka. Kako se to desilo, verovatno ne znaju ni oni sami. Kao što verovatno ne znaju ni kako je Fontekio, najbolji šuter Italije, promašio dva bacanja u finišu susreta i omogućio im priliku za novi produžetak, a kasnije i za pobedu i prolaz dalje.  Francuzi su svoje utakmice nekako "preživeli", a polufinale sa Poljskom im daje realnu osnovu da se nadaju finalu. Ali, verovatno je tako i Slovenija mislila.

Poljska je do samog kraja stigla pobedama protiv Ukrajine, a onda i protiv Slovenije, što je svakako najveće iznenađenje prvenstva. Ekipa koja je u grupi izgubila gotovo 30 razlike od Srbije, sada će u petak od 18 časova igrati za finale, dok će Srbija taj meč gledati preko televizora. Iako se objektivno može reći da su imali lakši posao u osmini finala, pobedu protiv Slovenije im niko ne može osporiti. "Sipali" su sa svih strana, "preživeli" treću četvrtinu, a onda predvođeni kapitenom Ponitkom napravili istorijski podvig i poslali Dončića i drugare kući.

Foto: Tanjug/AP

Dončić je bio nemoćan pored Ponitke

Domaćini su do polufinala stigli pobedama na Crnom Gorom, a zatim i Grčkom. Posebno impresivna je bila pobeda nad "Helenima", gde su ubacili čak 17 trojki. Janis, ipak, nije mogao sam. Nemci su još jedna ekipa koju je Srbija pobedila sa gotovo 30 razlike, a to je bilo na pripremnom turniru u Hamburgu. Doduše, Nemci su tad bili lišeni pomoći Denisa Šrudera.

I za kraj Španci. Kladionice i košarkaška javnost su ponovo našli način da potcene "Crvenu furiju", baš kao i 2019. kada su se popeli na svetski tron. Utakmice u grupi ponovo nisu odigrali na visokom nivou, poraženi su od Belgije, međutim kada je bitno, selekcija sa Pirineja je ponovo najbolja. Pobedili su Litvaniju, zatim i Markanena i Finsku, a u petak od 20:30 ih očekuje meč za finale sa domaćom Nemačkom.

Košarka je još jednom pokazala zašto je prelep sport. Svi glavni favoriti su ispali, jer se pokazalo da igra tim, a ne jedan pojedinac. Sve četiri ekipe su tim u pravom smislu te reči, sa odličnom hemijom i energijom, a dovoljno je samo pogledati kako se Nemci ili Poljaci raduju pri svakom košu i shvatićete da su zasluženo tu. Kao i ostale dve selekcije. Polufinala su sutra na programu, a finale je u nedelju od 20:30. Jedno je sigurno - Evropa će očigledno dobiti pobednika koga je retko ko očekivao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading