Sve što bi trebalo da znate o Evrobasketu: Kad igramo, ko prenosi, s kim se ukrštamo!

Autor:

Sport

01.09.2022

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Došao je i trenutak da evropska košarkaška smotra započne.

Sve što bi trebalo da znate o Evrobasketu: Kad igramo, ko prenosi, s kim se ukrštamo!

Foto: Starsport

Košarkaši Srbije posle pobede nad Turskom

U četiri zemlje domaćina, ukupno 24 evrpske košarkaške reprezentacije odlučivaće o najboljoj selekciji Starog kontinenta.

Sistem takmičenja je takav da su nacionalne selekcije u prvoj fazi takmičenja podeljene u četiri grupe sa po šest reprezentacija, od kojih će nakon pet odigranih mečeva po četiri najbolje nastaviti turnir u prvoj eliminacionoj fazi, tj. osmini finala.

Dobro je poznato da se reprezentacija Srbije, tokom prve faze takmičenja, nalazi u "grupi D" zajedno sa domaćinom, reprezentacijom Češke Republike, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom, a prvi mečevi grupne faze odigraće se 2. septembra, dok se ova runda takmičenja okončava šest dana kasnije.

 

Potpuno je jasno da su izabranici selektora Svetislava Pešića favoriti kada je u pitanju ova runda takmičenja, a takav zaključak se posebno nameće nakon nedavnih duela sa selekcijama Grčke i Turske u okviru kvalifikacija za Mondobasket.

Svoje mečeve, kada je prva faza takmičenja u pitanju, srpska nacionalna selekcija igraće u "O2 Areni" u Pragu, dvorani koja za košarku ima kapacitet od 16.805 mesta, a koja je prevashodno dom Hokejaškog kluba Sparta Prag.

Kada je reč o drugoj fazi takmičenja, Srbija se ukršta sa "grupom C" koja svoje mečeve igra u "Mediolanum Forumu" u Milanu. Ovde će na startu šampionata snage odmeriti domaćin Italija, Grčka, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija. S obzirom da se očekuje da će "Orlovi" već u prvoj fazi pokazati sav kvalitet koji poseduju i zauzeti prvu poziciju u grupi, za protivnika će imati četvrtoplasiranu ekipu "grupe C", a tu bi izbor mogao biti šarolik. Očekivano to mogu biti selekcije Ukrajine, ili Velike Britanija, a s obzirom na ne baš konstantne nastupe selekcije Hrvatske, nije isključeno i da već u omini finala eurobasketa vidimo "balkanski klasik".

Iako je možda u ovom momentu teško prognozirati, Srbija bi u eventualno projektovanom četvrtfinalu odmerila snagu sa pobednikom meča u kojem bi mogle da se nađu selekcije Turske i Nemačke.

 

 

Teško je trenutno prognozirati tako daleko, ali bi put "Orlova" do polufinala mogao ovako da izgleda, a u predposlednjoj rundi takmičenja, sve je moguće...

Takođe treba napomenuti da će za razliku od kvalifikacionih mečeva za Mondobasket, kompletna Srbija imati prilike da gleda partine jaše nacionalne selekcije. Svi mečevi košarkaške reprezentacije Srbije biće prenošeni na Radio Televiziji Srbije.

- Raspored mečeva Reprezentacije Srbije na Eurobasketu 2022:

Srbija - Holandija (2. septembar)

Srbija - Češka Republika (3. septembar)

Srbija - Finska (5. septembra)

Srbija - Izrael (6. septembra)

Srbija - Poljska (8. septembra)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading