U SUSRET EVROPSKOM PRVENSTVU: Čuveni Holandski trio koji je pokorio Evropu i volej Van Bastena koji se i danas prepričava! (VIDEO)

Autor:

Sport

10.06.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fenomenalna generacija Holandije.

U SUSRET EVROPSKOM PRVENSTVU: Čuveni Holandski trio koji je pokorio Evropu i volej Van Bastena koji se i danas prepričava! (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Evropsko prvenstvo u fudbalu 1988. godine održano je u Zapadnoj Nemačkoj od 10. do 25. juna. Ovo je bilo osmi put da se održava ovo takmičenje. Turnir je doneo titulu Holandiji kao evropskim šampionima po prvi put. Evro 88. je bio retki slučaj završetka velikog fudbalskog turnira bez ijednog isključenja ili nerešenog rezultata, kao i bez produžetaka ili penala u nokaut fazi. 

Holandija je na Evropskom prvenstvu 1988. dominirala svojom igrom i osvojila prvu titulu evropskog šampiona. Njihova pobeda na turniru bila je impresivna, a posebno je zapaženo to što nijedna utakmica nije završena nerešenim rezultatom, što je retkost na takvim takmičenjima. Ovaj turnir je ostao upamćen po sjajnoj igri Holandije, kao i po svojoj specifičnosti - bez nerešenih rezultata i produžetaka, što ga čini jedinstvenim među evropskim prvenstvima.

Prva polufinalna utakmica bila je značajna jer su se rivali Zapadna Nemačka i Holandija susreli. Bilo je to tek treći put da su se ove dve ekipe sastale od finala Svetskog prvenstva 1974. godine. Zapadni Nemci su pobedili u meču prvog kola na Evropskom prvenstvu 1980, dok je utakmica grupne faze Svetskog prvenstva 1978. završena nerešeno 2-2. Utakmica je bila tesna, a Zapadni Nemci su probili led u 55. minutu pogotkom iz penala koji je izveo Mateus nakon faula nad Klinsmannom. 

Prednost je trajala 20 minuta sve do trenutka kada je Jirgen Koher oborio Van Bastena. Ronald Kuman je iskoristio penal i izjednačio rezultat. Utakmica je išla ka produžecima, ali je brza lopta iznenadila Nemce, a Van Basten je hladnokrvno završio akciju postigavši gol u 88. minutu za konačnu pobedu Holandije od 2-1. Ovo je Holandiji donelo prvu pobedu nad Nemcima u takmičarskoj utakmici, kao i prvo pojavljivanje u finalu takmičenja.

Druga polufinalna utakmica donela je još jedan nepredvidljiv rezultat. Italija je bila glavni favorit za plasman u finale. Međutim, Azuri su bili poraženi od Sovjetskog Saveza sa 2:0 koji su zakazali finale sa fantastičnom Holandijom.

Finalna utakmica odigrana je 25. juna između Sovjetskog Saveza i Holandije na Olimpijskom stadionu u Minhenu. Holanđani su pobedili rezultatom 2-0, golovima kapitena Ruda Gullta i najboljeg strelca turnira Marka van Bastena. Hans van Breukelen je odbranio niski udarac penala Igora Belanova. Van Bastenov gol, snažan volej preko gola nakon visoke lopte, kasnije će biti opisan kao jedan od najvećih golova u istoriji Evropskih prvenstava. Ovo je bila čuvena generacija Holandije predvođena Van Bastenom, Gulitom i Rajkardom, koji su bili i stub Milana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading