NIKADA NE BISTE OČEKIVALI DA JE MEĐU NJIMA I ONA! Samo tri osobe na svetu mogu da putuju bez pasoša!

Autor:

Razonoda

27.02.2024

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok japanski građani mogu da posete više od 170 zemalja bez viza, japanskom monarhu nije potreban čak ni pasoš da bi putovao.

NIKADA NE BISTE OČEKIVALI DA JE MEĐU NJIMA I ONA! Samo tri osobe na svetu mogu da putuju bez pasoša!

Foto: Shutterstock

Svima na svetu potreban je pasoš kako bi ušli u drugu zemlju. Od pape, kraljice Kamile, do premijera i predsednika država, svi treba da ga nose kada napuštaju zemlju. Međutim, u svetu postoje tri osobe koje mogu da putuju bez pasoša.

To su kralj Ujedinjenog Kraljevstva, car Japana i njegova supruga. Ovu privilegiju uživala je prethodno kraljica Elizabeta, pre nego što je Čarls postao kralj.

Kralj Čarls III nema pasoš. Kraljica Elizabeta II, majka kralja Čarlsa, takođe nikada nije imala ovu ispravu. Prema normama koje sledi vlada Velike Britanije, britanski pasoš se izdaje na ime monarha; stoga nije neophodno da ga monarh ima. Međutim, svi ostali članovi kraljevske porodice, uključujući kraljicu Kamilu i princa Vilijama, moraju da nose pasoš kad god putuju iz Velike Britanije. Štaviše, kralju Čarlsu nije potrebna čak ni dozvola za vožnju u Velikoj Brit aniji ili inostranstvu.

Sekretar kralja Čarlsa se po dolasku na presto uputio pismeno svim zemljama preko Ministarstva spoljnih poslova da je sada Čarls kralj Ujedinjenog Kraljevstva i da mu treba dozvoliti da putuje bilo gde sa punim poštovanjem i bez ograničenja.

Japanski pasoš jedan je od najmoćnijih na svetu, trenutno zauzima 6. mesto na listi najmoćnijih pasoša. Dok japanski građani mogu da posete više od 170 zemalja bez viza, japanskom monarhu nije potreban čak ni pasoš da bi putovao. Car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, imaju slobodu da putuju u inostranstvo bez pasoša.

U zvaničnom dokumentu iz 1971. navodi se da će biti krajnje neprikladno izdavati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se takođe dodaje da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin.

Od cara i carice se traži da prilože samo dokument ministarstva po dolasku u bilo koju zemlju. Ministarstvo spoljnih poslova Japana mnogo ranije obaveštava zemlju o njihovoj poseti.

(Mondo/Republika)

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading