KINA VIŠE NIJE NAJMNOGOLJUDNIJA ZEMLJA NA SVETU! Po broju stanovnika prestigla je ova država u kojoj se dnevno rodi 86.000 beba! NAJZNAČAJNI POMAK U GLOBALNOJ DEMOGRAFIJI!

Autor:

Razonoda

24.04.2023

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indija je pretekla Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svetu, prema procenama Ujedinjenih nacija, što je najznačajniji pomak u globalnoj demografiji od kada se beleži.

KINA VIŠE NIJE NAJMNOGOLJUDNIJA ZEMLJA NA SVETU! Po broju stanovnika prestigla je ova država u kojoj se dnevno rodi 86.000 beba! NAJZNAČAJNI POMAK U GLOBALNOJ DEMOGRAFIJI!

Foto: Tanjug/AP

Prema projekcijama UN-a, koje su izračunate na osnovu različitih faktora, uključujući popisne podatke i stope nataliteta i smrtnosti, Indija sada ima 1.425.775.850 stanovnika, čime je prvi put nadmašila Kinu, prenosi "Gardijan".

To je takođe prvi put od 1950. godine, kada su UN prvi put počele da vode globalnu evidenciju stanovništva, da je Kina skinuta sa prvog mesta.

Pad stanovništva u Kini je posledica decenija strogih zakona kako bi se rastući natalitet u zemlji stavio pod kontrolu, uključujući uvođenje politike jednog deteta 1980-ih.

To je uključivalo novčane kazne za rađanje viška dece, prisilne abortuse i sterilizacije. Iako je u početku bila veoma efikasna u kontroli stanovništva, ova politika postala je žrtva sopstvenog uspeha, a zemlja se sada bori sa starenjem stanovništva, što bi moglo imati ozbiljne ekonomske implikacije.

Deo problema je u tome što je zbog tradicionalnog preferiranja dečaka politika jednog deteta dovela do ogromne rodne neravnoteže. Broj muškaraca sada je veći od žena za oko 32 miliona.

Republika

Foto: Shutterstock

Indija, Ilustracija

 

- Kako zemlja sada može da poveća natalitet, sa milionima nestalih žena? - pita Mei Fong, autorka knjige One Child.

Nedavne mere koje su uvedene u Kini pokušavajući da podstaknu žene da imaju više dece nisu stimulisale rast stanovništva. Žene i dalje imaju samo 1,2 dece, a očekuje se da će broj stanovnika opasti za skoro 10 odsto u naredne dve decenije. Prema projekcijama, veličina kineske populacije mogla bi da padne ispod jedne milijarde pre kraja veka.

U Indiji je populacija porasla za više od milijardu od 1950. Iako je rast sada usporen, očekuje se da će broj ljudi u zemlji nastaviti da raste u narednih nekoliko decenija, dostižući vrhunac od 1,7 milijardi do 2064. godine. Danas se u Indiji u proseku rađa 86.000 beba dnevno u poređenju sa samo 49.400 u Kini.

- Ranije projekcije su govorile da ćemo prestići Kinu 2027. godine, tako da se to dogodilo četiri godine brže, uglavnom zbog naše mlade populacije. Ali u isto vreme, takođe smo smanjili rast stanovništva i dostigli stabilizaciju stanovništva brže nego što smo zamišljali i nastaviće da usporava sve dok ostanemo na pravom putu. Tako da mislim da nema potrebe za uzbunom - rekla je Punam Mutreja, izvršna direktorka Populacione fondacije Indije

Tačan broj indijskog stanovništva još nije poznat, zbog kašnjenja vlade u sprovođenju popisa, koji se obično održava svake decenije. To je trebalo da bude 2021. godine, ali je odloženo zbog pandemije Covid-19, a vlada, na čelu sa premijerom Narendrom Modijem, tek treba da saopšti datum početka.

Neki su optužili Modijevu vladu da opstruira proces popisa kako bi prikrila podatke koji bi mogli biti politički nepovoljni. Međutim, vlada kaže da je do kašnjenja došlo zbog stalnih napora da se tehnologija uključi u proces.

Najava UN će verovatno povećati pritisak na indijsku vladu da sprovede istraživanje. Prema predviđanjima, stanovništvo je poraslo za skoro 200 miliona – više od stanovništva Brazila – od poslednjeg popisa 2011. godine, a stručnjaci kažu da nedostatak vitalnih podataka ometa kreiranje politike i programe socijalne zaštite.

Indijska demografija je daleko od jednoobrazne u celoj zemlji. Jedna trećina predviđenog rasta stanovništva u narednoj deceniji dolazi iz samo dve države, Bihara i Utar Pradeša, na severu zemlje, koje su neke od najsiromašnijih država Indije. Samo Utar Pradeš ima oko 235 miliona stanovnika, što je više od Nigerije ili Brazila.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading