OD OVOG PROKLETSTVA DRHTALI SU STALJIN I HITLER: Zbog jedne poruke na NJEGOVOJ grobnici svet je preživeo PAKAO! (VIDEO)

Autor:

Razonoda

02.10.2022

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zbog jedne srednjevekovne kletve za koju Staljin nije mario, Nemačka je napala Sovjetski Savez.

OD OVOG PROKLETSTVA DRHTALI SU STALJIN I HITLER: Zbog jedne poruke na NJEGOVOJ grobnici svet je preživeo PAKAO! (VIDEO)

Foto: Printskrin

Tamerlan (poznat i kao Timur Lenk) bio je mongolski vladar koji je živeo u 14. veku i bio je jedan od najpoznatijih i najokrutnijih osvajača, ali i čovek velike inteligencije i zavidnog obrazovanja.

Bio je jedan od prvih mongolskih vođa koji je prešao na islam, a sa ratnih pohoda u grad Samarkand je dovodio dunđere i umetnike kako bi iz toga grada napravio prestonicu svih prestonica.

U Uzbekistanu i danas ima status velike istorijske ličnosti. Njegova grobnica se smatrala svetom, a Tamerlan je sahranjen u mauzoleju na kojem su zapisane strašne reči "Krvavi rat će započeti, ako se ova grobnica otvori".

Upravo zbog ovih jezivih reči, nikome vekovima nije padalo na pamet da uopšte pomisli da otvori grobnicu. Sve do momenta dok to nije učinio Staljin.

Foto: pixabay.com

Josif Staljin

Uprkos prokletstvu, odlučio je da otvori grobnicu i uzme pepeo slavnog osvajača.

Tamerlanovim životom je bio očaran, kao i likom i delom slavnog vladara.

Grupi antropologa naredio je da otputuju u Uzbekistan na specijalnu misiju koja je glasila: "Pronađite grob tatarskog emira Tamerlana i donesite mi njegove ostatke!".

Ekspedicija koju je predvodio Mihajlo G. Gerasimov došla je po emirove ostatke vladara. Čuvari grobnice su bili su očajni, te su preklinjali antropologe da ne diraju grobnicu i ne sprovode ekshumaciju, osvrćući se na prokletstvo.

Upozoravali su da će, ako se san ovog mongolskog vladara poremeti, uslediti velika nesreća. Vođa antropologa Gerasimov, odbacio je ova upozorenja smatrajući da je to obično lokalno praznoverje i sproveo Staljinovo naređenje do kraja. Otvorio je Tamerlanovu grobnicu.

Slavni osvajač ekshumiran je 19. juna 1941. godine. Kada je Tamerlanov kovčeg izvađen, na njemu je pisalo: "Kada ustanem iz mrtvih, svet će se tresti".

I zaista, operacija Barbarosa, nemačka invazija na Sovjetski Savez, počela je tri dana kasnije, 22. juna 1941. godine. Desetine miliona Rusa izgubili su život.

Ruski naučnici odmah su hteli da vrate posmrtne ostatke. Staljin je nakon godinu dana jedva pristao.

Mali broj ljudi zna da je za deo zasluga vraćanja emira u svoj grob zaslužan i ruski snimatelj Malik Kajumov, koji je bio prvobitni član ekspedicije i upozoravao na kletvu i pre nego što je grobnica otvorena. Posle je otišao u rat, ali nije odustao od molbi pa je preko nekoliko generala slao molbe Staljinu da vrati ostatke nazad.

Kako je Staljin u to vreme prilično verovao u predskazanja, hvatao se i za najmanju slamku kako bi preokrenuo rat, na kraju je odlučio da popusti.

Tamerlanovi posmrtni ostaci vraćeni su u Uzbekistan neposredno pre pobede Rusije kod Staljingrada, bitke koja je bila prekretnica u Drugom svetskom ratu.

Svi su verovali da je Staljin vrativši Tamerlana u njegov mauzolej oterao ovo "srednjovekovno prokletstvo". Nekoliko meseci kasnije nemačka Šesta armija u Staljingradu se predala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading