ZABRINJAVAJUĆE! Naučnici pronašli jedinjenja u atmosferi OPASNA PO LJUDSKO ZDRAVLJE!

Autor:

Razonoda

28.05.2022

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Supstance nazvane trioksidi mogu da predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje, ali i globalnu klimatsku situaciju.

ZABRINJAVAJUĆE! Naučnici pronašli jedinjenja u atmosferi OPASNA PO LJUDSKO ZDRAVLJE!

Foto: pixabay.com

U Zemljinoj atmosferi pronađena je nova vrsta visoko reaktivne supstance, i naučnici su zabrinuti, javljaju britanski mediji. Supstance nazvane trioksidi mogu da predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje, ali i globalnu klimatsku situaciju.

Trioksidi su hemijska jedinjenja koja imaju tri vezana atoma kiseonika, i stvaraju se u atmosferskim uslovima. Reaktivniji su od peroksida, koji imaju dva vezana atoma kiseonika zbog čega su često zapaljivi ili skloni eksplodiranju.

Peroksidi postoje u vazduhu, a dugo su naučnici nagoveštavali da je moguće da postoje i trioksidi, ali je sada to prvi put dokazano. Stručnjaci sa Univerziteta u Kopenhagenu uspeli su da sa sigurnošću dokažu njihovo postojanje.

- Uspeli smo, a ove smeše su jedinstvene u strukturi. Pošto su trioksidi izuzetno oksidišući, moguće je da imaju čitav niz efekata koje još uvek nismo otkrili - rekao je profesor Henrik Grum Kjergard iz Kopenhagena.

Utvrđeno je postojanje hidrotrioksida (ROOOH), nove klase hemijskih jedinjenja, koja se stvaraju prilikom reakcije između dva radikala, odnosno molekula koji sadrže najmanje jedan "neupareni" elektron. Naučnici su uspeli u laboratorijskom okruženju da ih stvore, i utvrde da se formiraju tokom atmosferskog raspadanja više dobro poznatih supstanci, među kojima je i izopren.

Oko jedan odsto izoprena u atmosferi će se pretvoriti u triokside, što vam možda ne zvuči kao mnogo dok ne shvatite da je izopren jedno od najčešćih organskih jedinjenja u atmosferi. Proizvode ga mnoge biljke i životinje.

Naučnici iz Kopenhagena kažu da je životni vek trioksida između nekoliko minuta i nekoliko sati, ali ih to čini dovoljno stabilnim da reaguju sa drugim jedinjenjima. Njihova koncentracija je, procenjuju naučnici, oko deset miliona po kubnom centimetru.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Djoka

28.05.2022 13:31

Neprevazidjeni naucnici! Posipaju nas godinama svim i svacim. Mislim da zasluzuju Nobelovu nagradu.