NAKON LETA dugog 2.800 kilometara vratio se kući! BELOGLAVI SUP TESLA ponovo u KANJONU UVCA!

Autor:

Razonoda

21.05.2022

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloglavi sup Tesla nakon dugog lutanja i leta od 2800 kilometara vratio se u svoj rodni kraj, u kanjon Uvca.

NAKON LETA dugog 2.800 kilometara vratio se kući! BELOGLAVI SUP TESLA ponovo u KANJONU UVCA!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

On se prati pomoću satelitske tehnologije od kako je poleteo iz gnezda, a satelit je zabeležio 22.306 tački na njegovom kretanju po Bliksom istoku.

- Bio je do Kuvajta i Iraka ali veći deo proveo je u pustinji Saudijske Arabije zajedno sa Jefimijom. Satelitski signal je pokazao da je Tesla stigao na Uvac i sleteo pored hranilišta. Ali, restoran za supove ne radi od juče pa nismo mogli da ga zabeležimo fotografijom. I sup Jefimija se vraća na Uvac. Sada putuje kroz Tursku, ona nešto malo kasni za Teslom. Neka joj je sretan put i očekujemo i nju nestrpljivo ovih dana na Uvcu - kaže za RINU dr Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković".

Kanjon Uvca je jedna od najvećih gnezdećih kolonija beloglavih supova u Evropi. Dok su mladi, do neke svoje pete godine ponašaju se kao pravi tinejdžeri, obilaze svet i svuda lete.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Kanjon Uvca

 

Nakon toga, kad postignu polnu zrelost oko 62 odsto njih vraća se u svoju koloniju. Nekoliko dana pre Tesle vratile su se i Bojana i Jerina, dva beloglava supa koji su leteli po Evropi.

- Imajući u vidu sve veći broj beloglavih supova kanjon Uvca mogao bi postati tesan za sve njih, stoga radimo na realizaciji programa da se supovi ponovo nasele na Staru planinu u Istočnoj Srbiji. Tamo su boravili pre više od 100 godina, dok nisu potrovani. Fokus programa jeste da se oni nasele tamo gde su nekada živeli - ističe dr Marinković.

Devedesetih godina prošlog veka beloglavi supovi u kanjonu Uvca bili su pred izumiranjem, jer je broj gnezdećih parova opao na svega sedam.

Tada su preduzete stroge mere zaštite, formirano je hranilište na koje se godišnje iznosi oko 400 tona hrane i na taj način ptice su spasene od izumiranja i raseljavanja.

Danas nema bojazni za njihovu budućnost jer se u kanjonu Uvca nalazi oko 500 odraslih jedinki, a prošle godine zabeležen je i svojevrsni "bejbi bum" jer je kolonija dobila 117 mladunaca. Deo njih se markira kako bi se pratilo kretanje i dobijale informacije o načinu života.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading