NEVEROVATNO OTKRIĆE NA MARSU: Da li je čovečanstvo korak bliže osvajanju Crvene planete?

Autor:

Razonoda

17.12.2021

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novootkrivena količina vode krije se ispod površine Marsa, a detektovao ju je Trace Gas Orbiter, misija u prvoj fazi projekta ExoMars koju vode Evropska svemirska agencija (ESA) i ruski Roscosmos, navodi se u saopštenju.

NEVEROVATNO OTKRIĆE NA MARSU: Da li je čovečanstvo korak bliže osvajanju Crvene planete?

Foto: youtube.com/abibooarchs

FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector) instrument, koji je dizajniran da analizira pejzaže Crvene planete i mapira prisustvo i koncentraciju vodonika koji se krije u Marsovom tlu.

Funkcioniše ovako: dok kosmički zraci visoke energije uranjaju u površinu, tlo emituje neutrone. A vlažno zemljište emituje manje neutrona nego suvo, što omogućava naučnicima da analiziraju i procene sadržaj vode u zemljištu.

Naučnici su već otkrili vodu na Marsu, ali većina vode bila je u blizini polova Crvene plate koja opstaje kao led. Na nižim geografskim širinama pojavile su se samo male količine vode.

Područje bogato vodom je otprilike veličine Holandije i preklapa se sa dubokim dolinama Kandor Haosa, delom sistema kanjona koji se smatra obećavajućim u potrazi za pouzdanim izvorom vode na Marsu.

Budućim astronautima koji budu sleteli na Mars, biće potrebne velike količine vode, a pritom su na nižim geografskim širinama izgledi za naseljavanje planete znatno bolji. Sada, kako deluje da postoji obilje vode u kanjonima Vales Marineris, ovo je potencijalno veliki korak ka uspostavljanju pouzdanog izvora vode na toj planeti, navodi Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading