Kopija Mona Lize na aukciji u Parizu! Cena basnoslovna!

Autor: Republika

Razonoda

11.06.2021

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kopija čuvene slike Leonarda da Vinčija Mona Liza naći će se na aukciji kuće Kristi u Parizu, a očekuje se da dostigne vrednost do 300.000 evra.

RepublikaFoto: pixabay.com

Slika je nazvana Ekinova Mona Liza po svom bivšem vlasniku, a veruje se da je njen tvorac pristalica Da Vinčija sa početka 17. veka.

Rajmon Eking, koji je preminuo 1977, osporavao je autentičnost originala tog remek dela koje se nalazi u pariskom muzeju Luvr, preneo je Rojters.


On je proveo decenije pokušavajući da ubedi svet da je slika Mona Lize koju je kupio u jednoj antikvarnici u Nici 1953. godine original, a da je ona koja se nalazi u Luvru kopija.

- Deluje da je slika kvaliteta Mona Lize, ali zapravo nije je napravio Leonardo da Vinči - naveo je jedan od direktora aukcijske kuće Kristi Pjer Etjen.

Ekinov argument je bio da originalna slika nikada nije vraćena nakon krađe na početku 20. veka, već je završila u prodavnici u selu Maganjosk u njegovom rodnom Provensu, regionu u jugoistočnoj Francuskoj, dok je muzej u glavnom gradu prevaren kopijom.

Brojni novinski isečci svedoče o njegovom jadanju novinarima, a dokumentarac iz šezdesetih godina prošlog veka pokazuje kako se američki novinari pojavljuju da istraže da li je prava Mona Liza pozajmljena Americi.

Sliku je uradio nepoznati umetnik početkom 17. veka, oko 100 godina nakon što je original italijanskog majstora renesanse ušao u kraljevsku kolekciju Fransoa od Francuske, prvog francuskog kralja renesanse, naveli su iz kuće Kristi.

Orijentaciona cena mu je između 200.000 i 300.000 evra, a onlajn aukcija se završava 18. juna.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading