Zašto je Leonardo da Vinči ostavio brojne slike nedovršene?

Autor: opušteno.rs, republika.rs

Razonoda

01.03.2020

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesvestica je uzrokovala traumatsko oštećenje živaca desne ruke Leonarda da Vinčija pa bi mogla biti razlog zašto su njegove slikarske veštine oslabile u njegovoj kasnoj karijeri, odnosno zašto je tokom poslednjih pet godina slikarstva ostavio brojne slike nedovršene, uključujući i Mona Lisu.

RepublikaFoto: twitter.com/CNN
Leonardo da Vinči

Iako je oštećenje uticalo na njegovu sposobnost da drži palete i kistove desnom rukom, bio je u mogućnosti nastaviti podučavati i crtati levom rukom. Ranije se smatralo kako je paraliza desne ruke bila povezana sa moždanim udarom, ali lekari, čiji je rad objavljen u Journal of Royal Society of Medicine, postigli su drugačiji zaključak nakon što su analizirali Da Vinčijev nacrt iz 16. veka.

Umesto tipične stisnute šake vidljive u mišićnoj spastičnosti nakon moždanog udara, nacrt sugeriše alternativnu dijagnozu poput ulnarne paralize, obično poznate kao pandža – navodi Davide Lazzeri, jedan od autora.

On sugeriše da je veća verovatnoća da se dogodila sinkopa ili nesvestica tokom koje je da Vinči možda zadobio akutnu traumu desnog gornjeg ekstremiteta, razvijajući ulnarnu paralizu. Ulnarni živac kreće od ramena do malog prsta i upravlja gotovo svim unutrašnjim mišićima ruku koji omogućavaju fine motorne pokrete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading