ISKOPALI JAJE STARO 1.000 GODINA! Evo kako izgleda pronalazak koji je šokirao arheologe, A TEK MESTO GDE JE OTKRIVEN!

Autor: Republika

Razonoda

10.06.2021

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jaje je otkriveno u izraelskom gradu Javneu i to sasvim slučajno, što je potpuno iznenadilo arheologe.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Izraelski arheolozi su tokom iskopavanja u gradu Javneu pronašli netaknuto kokošje jaje staro oko 1.000 godina, koje se smatra jednim od najstarijih u svetu.

- Reč je o veoma retkom otkriću u Izraelu i u svetu. Pronalazak delića ljuski jaja uvek nam je zanimljivo otkriće kada radimo na iskopavanjima, ali je relativno uobičajeno. S druge strane, pronalazak čitavog jajeta zaista je jedinstvena pojava - rekla je doktorka Li Peri iz Izraelske uprave za starine (IAA).  

Jaje je pronađeno na području koje datira iz vizantijskog razdoblja (od IV do VII veka nove ere).

- S obzirom na to da je napuklo veći deo unutrašnjeg sadržaja je iscurio, ali je sačuvan deo žumanceta koji će nam omogućiti dalje istraživanje njegovog porekla  - otkrila je je Perijeva.  

 

 

Prema njenim rečima, ona i kolege arheolozi su u sklopu nalazišta otkrili septičku jamu iz islamskog perioda i zaprepastili su se kada su baš tamo uočili neobičan predmet.

- Odlična očuvanost jajeta verovatno je posledica uslova u kojima je ležalo vekovima, zaštićeno u septičkoj jami s mekanim ljudskim otpadom. To ga je zapravo i očuvalo ovako dobro - rekla je čelnica nalazišta, arheološkinja IAA, Ala Nagorski. 

Kako je istakla, čak i danas jaja retko mogu dugo da opstanu u kartonskim pakovanjima u supermarketima, pa se niko nije nadao takvom tkriću starom 1.000 godina. 

- Kokoške su na području jugoistočne Azije pripitomljene relativno nedavno, pre otprilike 6.000 godina, ali je prošlo dosta vremena dok su postale deo ljudske ishrane. Koristili su ih u druge svrhe, na primer za borbu petlova. S obzirom na to da su se smatrale atraktivnim životinjama, izlagali su ih u drevnim zoološkim vrtovima i poklanjali su ih kraljevima - objasnili su arheolozi.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading