(VIDEO) Na šta trebate obratiti pažnju kada kupujete ili koristite tečnost za vetrobranska stakla u zimskim uslovima?

Autor:

Razonoda

01.10.2020

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li vam se nekada desilo da ne možete da obrišete prednje vetrobransko staklo jer se tečnost za pranje zaledla? Na žalost u hladnim zimskim danima to i nije retkost. Glavni krivac za to jeste tečnost za pranje stakla koja nije otporna na niske temperature.

RepublikaFoto: youtube.com/emisijaSAT
Foto: Ilustracija

Svakako ovo nije samo neprijatna već i opasna situacija, jer ako ne možete da operete prednji vetrobran po takvom vremenu kada su na kolovozu sneg i lapavica, veoma brzo ćete se naći u situaciji da kroz njega ništa i ne vidite.

Međutim, kako da budete potpuno sigurni da se tečnost koju ste kupili zaista neće zamrznuti. Tradicionalno tečnosti za pranje vetrobrana su plave ili zelene boje, mada boja nije presudna. Najvažnije je da pažljivo pročitate deklaraciju na kojoj treba da bude napisano do koje temperature je otporna tečnost. Zatim tražite proizvode poznatih domaćih i stranih proizvođača.

Tečnost možete proveriti i sami pre korišćenja tako što ćete sipati malu količinu u plastičnu posudu ili čašu i staviti je u zamrzivač preko noći. Uz to ako imate uređaj za testiranje antifriza, takozvani bometar, sa skalom za metil ili etil alkohol možete ga iskoristiti i da proverite tečnost za pranje vetrobrana jer se ona pravi upravo od te dve vrste alkohola.

Upravo i na sastav tečnosti treba da obratite pažnju i ako je moguće izbegavajte one koji sadrže metil alkohol odnosno metanol koji je opasan po ljudsko zdravlje ne samo kad se pije već i kada se udišu isparenja a takođe je i zapaljiv. Zato nije retkost da na nekim pakovanjima stoji upozorenje da je zabranjeno pušenje dok se koristi. Umesto takvih odaberite one koji imaju etanol koji nije štetan.

Na kraju ako ste primetili da vam tečnost mrzne samo dok je prskate na staklo kada vozite, to može biti ne samo znak da ona nije dovoljno otporna na hladnoću, već da su brisači dotrajali jer i nakon brisanja ostavljaju veoma tanak sloj iz koje ispari alkohol i ostane samo voda zbog čega se staklo i zaledi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading