Bezbedno odstojanje na putevima spašava živote

Autor: rts.rs, republika.rs

Razonoda

15.09.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za tri dana na putevima u Srbiji poginulo je čak 14 osoba, a među glavnim uzrocima saobraćajnih nesreća su prekoračenje brzine i nedovoljno rastojanje od vozila ispred sebe. Iz saobraćajne policije apeluju na vozače da poštuju ograničenje brzine i sve saobraćajne propise.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iz MUP-a je takođe najavljena pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, veći broj policajaca na motorima, a biće kontolisano i vezivanje pojaseva na zadnjim sedištima.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja kažu da je ponašanje vozača na auto-putu često bahato i da se nereteko teške nesreće dešavaju jer vozači ispred vas ne daju signalizaciju kada pretiču ili se isključuju/uključuju na auto-put, prenosi RTS.

- S obzirom da na auto-putu nisu predviđena ukrštanja ili prepreke, pa da vozači koče, ljudi voze mnogo voze opuštenije. Kad se na auto-putu dogodi nezgoda, onda su to obično nezgode velikih razmera - kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

Na auto-putevima u Srbiji za tri godine je poginulo više od 270 lica, što znači da sam auto-puput nije i garancija da se na njemu može bezbedno voziti ukoliko se ne pridržvate pravila, kažu stručnjaci.

U zvaničnim saopštenjma o stanju na putevima često slušamo poruke kao što su "prilagodite brzinu uslovima na putu" ili "držite potrebno odstojanje". Mnogi vozači nisu svesni važnosti ovih saveta, sve dok se ne nađu u situaciji da moraju naglo da koče na putu kako bi izbegli sudar. A tada već može da bude kasno.

 

Držanje odstojanja važno je iz dva razloga. Ako ste dovoljno udaljeni od automobila koji se kreće ispred vašeg vozila, to vam omogućava da se bezbedno zaustavite u slučaju njegovog iznenadnog kočenja.

Sa druge strane, imaćete dovoljno vremena i prostora da produžite manevar kočenja kako biste izbegli da vas udari auto koji se nalazi iza vašeg, čiji vozač nije držao odstojanje.

Bezbedno odstojanje zavisi od brzine kretanja, a stručnjaci navode da ono u metrima iznosi polovinu brzine kojom se krećete – na primer, ako vozite 100 km/h, minimalan bezbedni razmak je 50 m.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading