ZAPANJUJUĆE! Naučnici otkrili tumor kod dinosaurusa koji je živeo pre 76 miliona godina!

Autor: sputniknews.com, Republika

Razonoda

11.08.2020

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Grupa naučnika sa kanadskog univerziteta "McMaster" i "Kraljevskog muzeja Ontario" pronašli su tumor na kosti lista noge, kod dinosaurusa centrozaurusa, koji je živeo pre 76 miliona godina.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Informaciju je saopštio portal "Eurekalert" koji je naveo istraživanja objavljena u časopisu "Lancet Oncology".

- Do sada nismo mogli da dijagnostikujemo agresivnu formu raka kod dinosaurusa, bila je potrebna medicinska ekspertiza i mnogo analiza... Ovde imamo, po prvi put, rak kostiju u poodmaklom stadijumu kod dinosaurusa koji je živeo pre 76 miliona godina. To je uznemiravajuće - kaže jedan od naučnika Mark Krouter.

 

Kost, koju su pronašli 1989. godine u provinciji Alberta, čuvala se u muzeju Kraljevskog Tirolskog paleontološkog muzeja. Naučnici su prvobitno posumnjali u dijagnozu, koja je navodila da se nalaze neobične izrasline i povrede, kao i tragovi zaraslog preloma. Na osnovu kompjuterske tomografije, analize kostiju na ćelijskom nivou, trodimenzionalnom rekonstrukcijom i upoređivanjem kako rak kostiju nastaje kod ljudi, naučnici su dokazali da je dinosaurus patio od osteosarkoma.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Rak je verovatno ostavio velike posledice na dinosaurusa... i činio ga veoma ranjivim. Verovatno mu je život u stadu omogućio zaštitu kako bi ovaj biljojed mogao duže da živi - rekao je naučnik Devid Evans.

Pronalaženje veza među bolestima savremenog čoveka i bolestima iz prošlosti će pomoći naučnicima da shvate evoluciju i genetiku različitih oboljenja

Na kraju saopštenja se naodi, da dinosaurus najverovatnije nije umro zbog bolesti, već usled velike poplave.

Komentari (0)

Loading