POVRATAK UGROŽENE VRSTE PTICA NA SRPSKE REKE: Pelikani ponovo na Dunavu!

Autor: J. D. J.

Razonoda

16.02.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dunav je ove godine prava oaza za ptice. Labudovi, sive čaplje, patake, a od skoro stižu i pelikani. Ima ih duž Dunava na više lokacija, a nekolicina njih utočište je našlo kod Mihajlovca. Reč je o kudravim pelikanima koji su, prema rečima stručnjaka na ovim prostorima poslednji put viđeni pre više od pola veka. Ornitolog Milan Ružić objašanjava da se pelikani povremeno dolaze u potrazi za hranom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U prošlosti su pelikani naseljavali velike močvare uz Dunav, Savu, Tisu, ta podrdučja su vremenom isušena i pretvorena u šumska ili poljoprivrena zemljišta zbog čega su te ptice već 40-ih izgubile stanište u Srbiji i gnezde se uglavnom na jugu Evrope i nešto ih ima na Skadarskom jezeru u Crnoj Gori, Albaniji i u Grčkoj. Ipak, povremeno, van perioda gneždenja ppelikani krenu uzvodno uz Dunav do mesta na kojima ima hrane, a ona se nalaze posebno oko HE Đerdap II koja je prirodna brana gde se riba skuplja u većem broju. Tako da smo imali nekoliko, doduše usamljenih slučajeva - kaže Ružić i podseća da je pelikan i dalje jedna od najugroženijih vrsta ptica na svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading