VREME JE ZA POPIS PTICA!

Autor: Republika

Vesti

10.01.2019

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 10. do 30. januara sprovodi tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa. Ova istraživačka akcija se u Jugoslaviji, odnosno Srbiji, sprovodi od 1982. godine. Više od 150 volontera-popisivača će u narednim danima obići reke, jezera, bare, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama.

RepublikaFoto: Emanuel Veverica

Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojaće divlje patke, guske, labudove, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla.

- Cilj ovogodišnjeg zimskog popisa ptica je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave i Drine. Prebrojavanje ptica na Dunavu ove, kao i ranijih godina, radiće se sa vode i sa kopna i to nam je najveći izazov", objašnjava Marko Šćiban, koordinator popisa ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i nastavlja: "Ptice močvarice postaju sve ugroženije širom sveta, prvenstveno zbog gubitka staništa. Tokom januara one se uglavnom zadržavaju na određenim lokacijama i tada ih je najbolje probrojati. Upoređivanjem sa brojnostima iz ranijih godina procenjuje se status populacija (rastu li, opadaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Zato nam je preko potrebna međunarodna saradnja u prikupljanju podataka i njihova razmena sa naučnom i stručnom zajednicom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i slučajeve krivolova, stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka i divlje deponije.

Učešće u zimskom popisu ptica odvija se na volonterskoj osnovi, a uspeh akcije zavisi od dobre volje i motivacije učesnika. Akcija je odlična prilika da se novi volonteri priključe, nauče da raspoznaju i popisuju ptice, i obiđu mnoge krajeve Srbije.  

Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u našoj zemlji biće prosleđeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading