NE PODNOSITE DUGO PUTOVANJE AVIONOM? Uz ovih PET saveta muke će nestati SAME OD SEBE

Autor:

Razonoda

08.09.2023

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi od nas užasavaju se činjenice da će po 10 ili 12 sati provesti u avionu, najviše zbog toga što znaju da će im posle biti potrebno nekoliko dana da se priviknu na novu vremensku zonu. Ali, to ne mora da bude takav bauk

NE PODNOSITE DUGO PUTOVANJE AVIONOM? Uz ovih PET saveta muke će nestati SAME OD SEBE

Foto: pixabay.com

Mnogi turisti izbegavaju putovanja na daleke destinacije ne samo zbog predrasude da je tamo gde idu sve preskupo (obično je suprotno) već i zbog dugotrajnog boravka u avionu.

Letovi od po 8-12 sati, pa i duži neke putnike toliko umore da se posle džet lega danima ne osećaju dobro jer ne uspevaju da uhvate novi ritam dana i noći.

To je naročito izraženo kada se leti iz Srbije ka istoku sveta. Različite vremenske zone potpuno poremete bioritam i onda nam se čini da ništa ne može da nam pomogne da uhvatimo pravi ritam.

Da se ne biste osećali mamurno i opijeno, pokušajte da se pridržavate ovih pet saveta koji, prema tvrdnjama ogromnog broja putnika, zaista pomažu.

Tečnost

Jako je važno da pred dug put avionom pijete dosta tečnosti, kao i tokom leta. Telo traži više tečnosti nego u “zemaljskom” stanju, iako sedate, tako da će vam uz vodu ili neko drugo piće biti lakše. I da – pokušajte da ne pijete alkohol jer će vam samo opteretiti organizam.

Obroci

"Obilniji obrok u ranim jutarnjim satima u novoj vremenskoj zoni može pomoći da se prevaziđe džet-leg. Takođe se ne preporučuje da jedete noću ili da stalno menjate rasporede obroka", kaže naučnik Itong Huang sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Dan i noć

Naučnici ali i mnogi putnici slažu se u oceni da ne bi bilo loše da u avionu pratite gde je sunce, odnosno kada je napolju dan a kada noć i da u skladu s tim ostanete budni, odnosno spavate u letelici.

Ako to uspete, kad stignete na konačnu destinaciju, biće vam lakše privikavanje.

Kućna priprema

Istraživači Univerziteta Nortvestern u Ilinoju tvrde da je jedan od načina da lakše “svarite” dug let i džet leg da prethodno kući uhvatite ritam buduće destinacije. Ako idete ka Aziji, pokušajte ranije da idete u krevet, bar nekoliko dana pre leta.

Ako letite ka SAD i Južnoj Americi, onda probajte da ostanete kući budni makar do jedan ili dva časa ujutro jer je kod njih u to vreme tek veče.

Prvi dan

Kada stignete na konačnu destinaciju, nemojte da preterujete sa aktivnostima. Bilo da ste putovali na istok ili zapad sveta, gledajte da prvo veče što pre umirite organizam da on “pohvata” gde je i navikne se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading