TALASI IH BACAJU, STENE IH LOME: Ovo su najopasnije plaže u Grčkoj, ali SRBI IH OBOŽAVAJU

Autor:

Razonoda

28.08.2023

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god voleli neke plaže, moramo da pazimo kako im prilazimo i potom, kako ulazimo u vodu. Jak vetar u kombinaciji sa visokim talasima i morskom strujom može nas dovesti u veliku opasnost

TALASI IH BACAJU, STENE IH LOME: Ovo su najopasnije plaže u Grčkoj, ali SRBI IH OBOŽAVAJU

Foto: RINA

Grčka spada među države sveta sa najlepšim plažama. Pravi broj im se ni ne zna niti ćemo ikada moći da vidimo i delić onoga što sve nude.

Međutim, ista ta Grčka ima i neke opasno lepe plaže. Naime, one su zbog jakih i visokih talasa često opasne za kupače.

Kada se još ti talasi ujedine sa snažnim morskim strujama, eto ozbiljnog problema za kupače. Naročito one iz Srbije koji Grčku obožavaju i smatraju da ako su došli tu na odmor moraju da iskoriste svaki minut druženja s morem.

Ovo su neke od najopasnijih plaža u Grčkoj na kojima su se u bližoj ili daljoj prošlosti znale dešavati prave drame.

Lalarija – Skijatos

Lalarija je izrazito lepa plaža na Skijatosu okružena tirkizno-plavim morem, belim šljunkom i sa brojnim posetiocima tokom leta. Međutim treba da znate da Lalarija nije potpuno bezbedna. Pre svega, ova plaža je dostupna samo sa mora i uglavnom kada vetar duva sa severa, talasi dostižu visinu od nekoliko metara, stvarajući takozvani obrnuti talas koji je opasan i za kupače i za male čamce.

Matala - Južni Krit

Strm ulaz u more, veliki talasi, pena koja se stvara i jak vetar. Sve to kad saberete dobijete odgovor da li je pametno ulaziti na predivnoj plaži u vodu kada je tako opasno.

More je na ovoj plaži predivno, ali silazak do nje je veoma opasan na šta upozorava i tabla za korišćenje staze na sopstvenu odgovornost.

Plaža Nas – Ikaria

Iako na ostrvu Ikarija ne letuje veliki broj naših turista treba znati da se na severu ostrva nalazi poznata plaža Nas koja može biti opasna za plivače. Obala ima krupni pesak i šljunak, a more naglo prelazi iz plitkog u duboko.

Kada duva jak severni vetar, koji nije retkost u ovom području, nastaju talasi sa veoma opasnim morskim strujama.

Plaža Kavalikefta na Lefkadi

Iako jedna od najlepših plaža na Lefkadi, Kavalikefta može biti opasna, a plivanje u moru tokom velikih talasa se ne preporučuje.

Jaki talasi vas mogu baciti na velike stene i izazvati povrede.

Posidi rt - Kasandra

Posidi rt ili plaža na Kasandri odnela je poslednjih godina nekoliko života.

Plaža se nalazi oko dva kilometra dalje od Posidija, na krajnjem zapadnom rtu Kasandre. Zbog plime i oseke njen oblik se stalno menja.

Morske struje ovde su veoma jake i ne smete ih ignorisati. Ukoliko ipak želite da plivate na ovoj plaži ne udaljavajte se mnogo od obale.

Sarti - Sitonija

More u Sartiju je nepredvidivo: nekada mirno, a nekada sa veoma jakim talasima. Kako je plaža u Sartiju peščana, talasi prave udubljenja u pesku. Ljudi lako izgube tlo pod nogama, a zatim morska struja vuče plivače ka još većoj dubini.

U Sartiju letuju porodice sa decom pa zato uvek svima napominjemo da poštuju upozorenja: kada su postavljene crvene zastavice za zabranu plivanja to znači da su morske struje jake, a talasi opasni.

Plaže na kojima postoji mogućnost odrona

Navagio (Shipwreck) plaža na Zakintosu - pre nekoliko godina došlo je do odrona dela plaže pri čemu je nekoliko posetilaca bilo povređeno. Plaža je nakon ove nesreće bila zatvorena tokom određenog perioda.

Udaljite se od litica takođe i na ovim mestima: Porto Katsiki i Egremni plaža na Lefkadi, Crvena plaža na Santoriniju, Agia Anna u severnom delu ostrva Evija, Peroulades plaža na Krfu.

Plaže koje su poznate po jakim strujama

Plaže koje gledaju na sever su sklonije jačim strujama nego one koje su okrenute prema jugu, zbog vetrova u Grčkoj koji se zovu Meltemi. Na plažama koje su poznate po jakim morskim strujama, treba biti posebno oprezan i ne udaljavati se mnogo od obale.

Ovo se posebno odnosi na plaže Milos na Lefkadi, Mirtos na Kefaloniji, Paradise beach na Tasosu, vulkanska ostrva Lihadonisi kod Evije, piše Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading