SRBI GA OPSEDAJU DECENIJAMA: Arhitekte konačno presudile! Ovo je po svim kriterijumima NAJLEPŠI GRAD na svetu

Autor:

Razonoda

26.08.2023

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci su za ovaj izbor upotrebili čuveni "zlatni rez" kako bi na osnovu oblika, visine i položaja vodećih građevina naspram ulica dobila idealna brojka. Jedan grad u Evropi ubedljivo je trijumfovao

SRBI GA OPSEDAJU DECENIJAMA: Arhitekte konačno presudile! Ovo je po svim kriterijumima NAJLEPŠI GRAD na svetu

Foto: Tanjug/AP

Da li ste nekada čuli za pojmove “zlatni rez” ili “božanski prečnik”?

Radi se o matematičkim pojmovima koji su se od davnina koristili u istoriji i umetnosti kao pravi kompozicioni zakon u kojem se manji deo nečega prema većem odnosi kao veći prema ukupnom u odnosu 1:1618.

Pojam “zlatni rez” naročito je bio popularan u vreme renesanse, da bi pravi procvat u današnje vreme doživeo sa popularizacijom turizma.

Arhitekte su dugo godina proučavale zlatne rezove u popularnim gradovima sveta. Kako bi odredili da li je neki grad savršeno ili bar jako dobro usklađen sa prirodom, oni su koristili matematičke termine i naravno “zlatni rez”.

Proučavali su oblik najpoznatijih građevina sa okolinom, a onda su na to dodavali čitav ambijent prostora.

I pogodite šta? Za malo, jako malo evropskih gradova su rekli da imaju “zlatni rez” odnosno da u njima postoji savršeni sklad ulica sa visinom i širinom građevina.

Prema opštem mišljenju arhitekata sveta, najlepši grad u svetu po pomenutim kriterijumima je – Venecija.

Italijanski grad koji decenijama unazad masovno posećuju i srpski turisti dobio je 83,3 posto glasova. Na drugom mestu našao se Rim, a onda i Barselona i Prag.

Slede Njujork, Atina, Budimpešta, Beč, Bordo i na kraju – Milano. Kada je reč o gradovima u Ujedinjenom kraljevstvu, budući da su istraživanje sprovodile tamošnje arhitekte, najlepši grad na Ostrvu je Čester.

Ovaj mnogima nepoznat grad na listi slede London, Belfast i Liverpul.

Što se istočne i jugoistočne Evrope tiče, osim Budimpešte nijedan grad nije po ocenama arhitekata ni blizu top 10 na svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading