ODMOR ZA DUŠU I TELO: Izaberite neku od 53 BANJA U SRBIJI da biste videli šta je raj na Zemlji

Autor: Marija Stanić

Razonoda

06.10.2021

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vikend proveden u banji jedan je od najboljih načina da se oporavite od svakodnevnog stresa i obnovite energiju za nove životne izazove.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Naše banje u netaknutoj prirodi su čisto savršenstvo

Bez obzira na godišnje doba, odmor ili velnes vikend, u nekoj od čak 53 termalna banjska lokaliteta u Srbiji uvek je dobar izbor.

U blagodetima mineralnih izvora koji se nalaze na prostorima naše zemlje uživali su još i stari Rimljani i na njima su izgradili čuvena rimska kupatila, od kojih su neka i danas sačuvana. Ako želite da uživate u mestima s prelepom prirodom, ali i modernim sadržajima, boravak u nekoj od najlepših srpskih banja koje predstavlja Srpski telegraf je kao stvoren za vas.

Vrnjačka banja

Smeštena je u centralnom delu Srbije i nudi relaksirajući odmor posetiocima svih generacija. Ima čak sedam poznatih izvora mineralne i tople vode i okružena je prelepom prirodom. Gradić može da se pohvali izuzetno održavanim i negovanim zelenim površinama, Japanskim vrtom, velnes centrima s toplom lekovitom vodom, kao i Mostom ljubavi, na koji zaljubljeni parove ostavljaju katance kao simbol neraskidive ljubavi.

Sokobanja

Prelepa netaknuta priroda okružuje ovaj banjski biser Srbije koji se nalazi na oko 200 kilometara od Beograda i 30 kilometara od Aleksinca. Vodopadi, lekoviti izvori mineralne vode, čist vazduh i bogata istorija samo su deo turističke ponude Sokobanje. Ona je takođe i pravi raj za ljubitelje velnesa koji ovde u više moderno uređenih spa-centara mogu uživati u bazenima, slanim sobama, parnim kupatilima i masažama. Aktivnim osobama će prijati duge šetnje po dobro obeleženim stazama ili vožnja bickla po čak 150 kilometara obeleženih staza.

Prolom banja

Najpoznatiji simbol ove banje, na oko 300 kilometara od prestonice, svakako je voda, koja ovde izvire i godinama se uspešno flašira i koristi za lečenje bolesti bubrega, reume i srčanih oboljenja. Banja poseduje lepo uređene i prostrane bazene, sportske terene i moderan rehabilitacioni centar. Prolom banja pleni i prelepom prirodom, a u blizini se nalazi i turistička atrakcija Đavolja varoš.

Banja Koviljača

Drugi naziv ove banje u zapadnoj Srbiji u blizini planine Gučevo je Kraljevska banja. Banja Koviljača se ponosi bogatom istorijom, mineralnim izvorima i dugom tradicijom uspešnog banjskog lečenja lekovitom vodom i blatom. Ovo mesto je idealno za porodične odmore i odlično je opremljeno dečjim igralištima i igraonicama, ali i prelepim gradskim parkom, koji se prostire na neverovatnih 40 hektara i poseduje preko 70 različitih vrsta drveća, kao i veličanstvenu fontanu u samom srcu parka.

Banja Ždrelo

Atraktivnost ove banje, koja se nalazi u istočnoj Srbiji, u samom podnožju Homoljskih planina, jeste u tome što tokom cele godine lekovita voda zadržava temperaturu do 40 stepeni, što predstavlja poseban užitak i pogodnost, pogotovo u hladnim danima, kad se možete kupati u otvorenim bazenima. Banja poseduje i jedinstveni i odlično uređen akva-park, koji radi tokom cele godine, a tu je i odlična smeštajna i restoranska ponuda.

Niška banja

Topla banjska mineralna voda dobra je dopuna u lečenju plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Niška banja ima bogatu ponudu raznih smeštajnih objekata, a samo mesto ispunjeno je mirom i uređenim zelenim površinama. Pored termalnih i lekovitih voda, u terapiji se koriste i lekovita blata od retkog, radioaktivnog bigra, koji ova banja poseduje, a u terapijske svrhe se koristi i radioaktivni gas radon, po kojem je ova banja posebno poznata i specifična.

Banja Vrdnik

Ovo prelepo mesto smešteno je na obroncima Fruške gore i može da se pohvali netaknutom prirodom, ali i modernim sadržajima poput velnes centara. Banja je pogodna za osobe koje boluju od artritisa i reume, ali i za one koji žele da se relaksiraju na svežem vazduhu. Obližnja Vrdnička kula, kao i drvene rustične brvnare, doprinosi magiji ovog mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading