OTKRIVENA NAJSTARIJA CRNA RUPA IKADA! Astronomi ostali bez reči, ovaj podatak ih je frapirao

Autor:

Razonoda

11.12.2023

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novootkrivena crna rupa u srcu galaksije iznenađujuće je velika i sa masom oko milion puta većom od Sunčeve mogla bi da preokrene dosadašnje teorije o svemiru, prema kojima su prvo nastale galaksije, a potom crne rupe u njima

OTKRIVENA NAJSTARIJA CRNA RUPA IKADA! Astronomi ostali bez reči, ovaj podatak ih je frapirao

Foto: youtube.com/NASA Jet Propulsion Laboratory

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa "Džejms Veb" otkrili najstariju crnu rupu ikada posmatranu, nastalu pre više od 13 milijardi godina, 440 miliona godina posle velikog praska.

Novootkrivena crna rupa u srcu galaksije iznenađujuće je velika i sa masom oko milion puta većom od Sunčeve mogla bi da preokrene dosadašnje teorije o svemiru, prema kojima su prvo nastale galaksije, a potom crne rupe u njima, prenosi Gardijan.

- Iznenađenje je u tome što je tako velika. Nismo to očekivali - rekao je profesor Roberto Majolino, astrofizičar sa Univerziteta u Kembridžu, koji je vodio posmatranja.

Astronomi veruju da bi najstarija crna rupa mogle da pomogne i u rešavanju zagonetke o tome kako su crne rupe u galaksijama postale milijarde puta veće od mase Sunca.

Najnovije zapažanje o galaksiji potiskuje donedavne teorije o prostom ukrupnjavanju crnih rupa, gde se pretpostavljalo da su one jednostavno neprekidno rasle spajanjem i gutanjem zvezda i drugih objekata, tokom gotovo 14 milijardi godina, piše Gardijan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mudresa

11.12.2023 23:16

kaki veliki prasak? Prave se da nesto rade,da se cuju. Ako imaju taj teleskop sto vidi crne rupe, zasto ga ne okrenu na Mesec, bar nesto za sigurno da se vidi?