IZRAEL POŽELEO, GOOGLE I APPLE MU ISPUNILI ŽELJU: Giganti promenili veoma važnu funkciju na telefonima

Autor:

Razonoda

24.10.2023

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je zemlja u ratu, morala je da reaguje u tom smeru

IZRAEL POŽELEO, GOOGLE I APPLE MU ISPUNILI ŽELJU: Giganti promenili veoma važnu funkciju na telefonima

Foto: youtube.com/apple

Neke aplikacije na Google i Apple telefonima olakšale su nam živote. Tu mislimo pre svega na pretraživač i aplikacije za praćenje, ali i na Google Maps.

Zahvaljujući i Waze aplikaciji, korisnik može bez problema doći do neke destinacije, ali i pratiti saobraćaj u realnom vremenu.

Međutim u nekim slučajevima nije preporučljivo da se u stvarnom vremenu prati situacija na ulici. Naročito ako je ta neka situacija – rat.

Kako ne bi uticali na sukobe i napade, iz Googlea su objavili kako su u svojim kartama i aplikaciji Waze onemogućili opciju praćenja saobraćaja uživo u Izraelu i pojasu Gaze.

Informacije koje dolaze od izvora upoznatih sa situacijom kažu da se Google na ovaj potez odlučio na zahtev izraelskih obrambenih snaga (IDF) kako ti podaci ne bi otkrili kretanje njihovih oružanih jedinica koje se pripremaju za kopneni napad na pojas Gaze.

Google i Apple tako su otvoreno strali na jednu zaraćenu stranu i nije im prvi put. Slično su uradili na početku rata u Ukrajini kada je gotovo identičan zahtev imala država koju predvodi Volodimir Zelenski.

- Isto smo učinili u pređašnjim konfliktnim situacijama i kao odgovor na situaciju u regiji, privremeno smo onemogućili opciju saobraćaja uživo i informacije o saobraćaju iz obzira prema sigurnosti lokalne zajednice - službeno je objašnjenje koje je dao Google.

Iako korisnici Google mapsa i Wazea na tom području više nemaju pristup informacijama o saobraćaju uživo, i dalje mogu da koriste navigaciju jer im se unutar aplikacija pokazuje predviđeno vreme dolaska. 

Kako su objavili na izraelskoj tehnološkoj stranici GeekTime, izraelska vojska, osim Googleu, sličan zahtev uputila je i Appleu, što su ovi odmah realizovali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading