ZVER JE PUŠTENA S LANCA: Napravljen prvi evropski superkompjuter, evo koliko proračuna može da obradi u SEKUNDI

Autor:

Razonoda

07.10.2023

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

JUPITER će imati tri puta veći računarski kapacitet od trenutno najjačeg evropskog superkompjutera

ZVER JE PUŠTENA S LANCA: Napravljen prvi evropski superkompjuter, evo koliko proračuna može da obradi u SEKUNDI

Foto: pixabay.com

Nemački Partec i francuski Atos obavestili su da su udružili snage kako bi kreirali prvi evropski superkompjuter koji će vršiti kvadrilion proračuna u sekundi.

Konzorcijum je u sredu objavio da je sklopio ugovor o isporuci s evropskom kompanijom za računarstvo visokih performansi EuroHPC, zajedničkim projektom Evropske Unije, evropskih zemalja i privatnih kompanija čiji je cilj promovisanje superkompjutera u Evropi.

Superkompjuteri su znatno jači od "klasičnih", a Atos i Partec kreiraće "exascale" koji može da obradi kvadrilion proračuna u sekundi.

Ugovor vedan 500 miliona evra omogućiće konzorcijumu isporuku superkompjutera JUPITER nemačkom Juelich Supercomputing Centre-u.

"JUPITER će imati tri puta veći računarski kapacitet od trenutno najjačeg evropskog superkompjutera", objavio je konzorcijum, a zauzimaće površinu oko četiri teniska terena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading