ZAVISNOST KAKVE NEMA: Mladi za volanom na svakih 15 MINUTA gledaju u telefon, ali jedna NOVA NAVIKA je još gora od toga!

Autor:

Razonoda

27.09.2023

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jako mnogo ljudi sve više koristi telefon u kolima tokom vožnje i za neke druge stvari

ZAVISNOST KAKVE NEMA: Mladi za volanom na svakih 15 MINUTA gledaju u telefon, ali jedna NOVA NAVIKA je još gora od toga!

Foto: pixabay.com

Opasna navika sve zastupljenija među vozačima širom sveta da u toku vožnje koriste mobilne telefone, najzastupljenija je među mladima, uzrasta od 18 do 28 godina.

Prema poslednjem istraživanju sprovedenom među 1.400 vozača starijih od 17 godina u Velikoj Britaniji, skoro trećina njih proverava telefon u toku vožnje.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina vozača Z generacije na svakih 15 minuta gleda u telefon gledajući da li ih je neko zvao, slao im poruke ili ih lajkovao na mrežama.

U istraživanju objavljenom kasnije na portal Carmats.co.uk otkrivena je još gora navika mladih – jedna od 10 osoba za volanom tokom vožnje ne samo što šalje poruke, već gleda i komične snimke sa mreža!

Republika

Foto: pixabay.com

 

Dok se psiholozi slažu da je reč o klasičnom poremećaju, odnosno zavisnosti mladih od upotrebe mobilnih telefona u svakom trenutku i na svakom mestu, dotle policija u Velikoj Britaniji i dalje preti hapšenjima i oduzimanjem vozačkih dozvola.

Od 10 najčešćih prekršaja vozača, četiri su povezana sa korišćenjem telefona, pokazalo je istraživanje.

Na prvom mestu je očekivano vožnja pod dejstvom alkohola ili droga, na drugom mestu je slanje poruka u toku vožnje, a treće mesto drži fotografisanje mesta saobraćajne nesreće.

Interesantno je da je čak tri posto vozača privedeno zbog pravljenja selfija u toku vožnje.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading