OVO JE SADA NAJOPASNIJA ZAVISNOST NA MREŽAMA: Ako primetite da imate dva simptoma, odmah POTRAŽITE POMOĆ

Autor:

Razonoda

25.09.2023

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko puta vam se samo dogodilo da sednete na pet minuta da pogledate neki snimak ili pročitate nešto na internetu, pa zaglavite pola večeri na mrežama? Evo zašto to nikako nije dobro po vašu psihu

OVO JE SADA NAJOPASNIJA ZAVISNOST NA MREŽAMA: Ako primetite da imate dva simptoma, odmah POTRAŽITE POMOĆ

Foto: pixabay.com

Zavisnost od društvenih mreža, naročito zastupljena kod mlađe populacije nije ništa novo.

Međutim, stručnjaci i psiholozi slažu se u oceni da je i u toj zavisnosti u međuvremenu nastala svojevrsna podkategorija.

Sve češći problem kod korisnika društvenih mreža i aplikacija je zavisnost od video snimaka. Pojava YouTubea unela je velike promene u našim navikama i ta stranica postala je neizostavni deo naših života.

Ipak, psiholozi kažu da posete YouTubeu nikada nisu spadale pod potpunu zavisnost kao što je sada slučaj sa kratkim video snimcima – reelsima.

Milioni korisnika širom sveta suočavaju se sa situacijom u kojoj odlaze na društvene mreže da vide jedan ili dva videa i odjednom "izgube" nekoliko sati pregledavajući kratke video snimke.

Republika

Foto: pixabay.com

 

- Ako primetite da ste došli na mreže na pet minuta, a ostali ste dva sata nije dobro. Ako primetite da stalno listate reelse a da vam obaveze kući stoje sa strane za to vreme, potražite pomoć. To je zavisnost. Ta zavisnost ostavlja i konkretne posledice na njihovo mentalno zdravlje, ali i koncentraciju. No, posledice mogu biti i puno ozbiljnije - upozorava psiholog Džoen Broder, članica Američkog udruženja psihologa.

Ono što stručnjake više brine kod video snimaka je filtriranje informacija. Oni su, kako naglašavaju, jednodimenzionalni i ne možete da procenite kvalitet informacije koju dobijate.

- Servira vam se samo ono što algoritam proceni da vas zanima. Ne dobijate drugu stranu priče. Tako algoritam upravlja vašim mislima i mišljenjem - kaže Broder.

Ona dodaje da konzumacija takvog sadržaja u kratkim isečcima od 20-30 sekundi može negativno da utiče na razumevanje kompleksnih tema.

- Zato je važno da gledaoci budu medijski pismeni. Da ne prihvataju bespogovorno sve kao verodostojno, svaku informaciju na mrežama - dodaje Broder.

Ona smatra da ima još vremena za promene.

- Ograničite vreme pred ekranom... odvojite vreme za isključivanje tokom dana kako biste svom mozgu dali odmor od ove brze paljbe beskonačnih videa na društvenim mrežama. Samo zato što je tu ne znači da bismo trebali da je stalno konzumiramo - poručuje na kraju Džoen Broder.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading