NOVA FAZA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE PROMENIĆE SVET: Novo istraživanje prestravilo ljude, stiže era u kojoj ništa neće biti KAO PRE!

Autor:

Razonoda

21.09.2023

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako će biti kasnije, sve zavisi od ljudskog roda. Ako budemo znali da stvari držimo pod kontrolom, nemamo zbog čega da se brinemo

NOVA FAZA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE PROMENIĆE SVET: Novo istraživanje prestravilo ljude, stiže era u kojoj ništa neće biti KAO PRE!

Foto: pixabay.com

Poslednjih devet meseci svedoci smo brzog i zabrinjavajuće snažnog upliva veštačke inteligencije u naše živote.

Mnogi doduše kontakt s njom još nisu osetili ne samo na svojoj koži, već i u poslovnom okruženju, ali neka se ne osećaju inferiorno – dok trepnu, posmatraće kako polako ali sigurno gube dominaciju nad mašinama.

Mustafa Sulejman, jedan od osnivača Deep Minda, izjavio je da je svet trenutno u drugoj fazi implementiranja veštačke inteligencije u svoje okruženje.

Treća faza biće najsveobuhvatnija i najvažnija jer će s mašinom moći da se priča, da joj se daju zadaci ali i da se od nje prihvataju saveti.

Za početak. Kako će biti kasnije, sve zavisi od ljudskog roda. Ako budemo znali da stvari držimo pod kontrolom, nemamo zbog čega da se brinemo.

- Prvi talas veštačke inteligencije bio je klasifikacija sa dubokim učenjem gde su se mašinama ubacivali podaci kao što su slike i zvuk. Drugi, trenutni talas veštačke inteligencije u životu čoveka je generativni. Mašine uzimaju ulazne podatke za proizvodnju novih podataka - kaže Sulejman.

Posle ove, doći će i treća, najvažnija faza. U njoj čovek mora da se pripremi na sve, prenosi tportal.hr.

Republika

Foto: pixabay.com

 

- Tu veštačka inteligencija postaje interaktivna. Korisnici će na internetu umesto kliktanja i tipkanja zahteva moći da razgovaraju s mašinama na visokom nivou. Mašina će koristiti sve alate koje ima da izađe čoveku u susret. Razgovaraće ne samo sa ljudima već i sa drugim mašinama - smatra Sulejman.

Ta treća faza izgledaće, kako kaže Sulejman, poput onih kontakata čoveka i mašina iz naučno-fantastičnih filmova. Veštačka inteligencija biće animirana, sposobna da izvršava zadatke voljno i slobodno. To je vrlo, vrlo važan i dubok trenutak u istoriji tehnologije koji mnogi potcenjuju”, dodao je Sulejman.

Uzimajući u obzir sve veći opseg tehnologije koja se stalno širi i napreduje, treća faza veštačke inteligencije u životu čoveka značiće i novu eru tehnologije.

Mnogo ozbiljniju, ali i opasniju. Dovoljno je da se samo jedna stvar otme kontroli i svet bi mogao da se nađe na iznenadnoj raskrsnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading