ZA ISTIM STOLOM MASK, ZAKERBERG I BIL GEJTS: Otkriven PLAN za veštačku inteligenciju, ovo NIKO NIJE OČEKIVAO!

Autor:

Razonoda

14.09.2023

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveopšti strah od rasprostranjenosti veštačke inteligencije, kao i plan moćnika da ona maltene zavlada uskoro našim životima, nije mogla da prođe bez njihove reakcije

ZA ISTIM STOLOM MASK, ZAKERBERG I BIL GEJTS: Otkriven PLAN za veštačku inteligenciju, ovo NIKO NIJE OČEKIVAO!

Foto: Tanjug/AP, www.profimedia.rs

Vašington je ove nedelje bio domaćin neformalnog skupa nekoliko najuticajnijih biznismena iz oblasti tehnologije i upravljanja veštačkom inteligencijom.

Za istim stolom su se, van svih očekivanja tako našli Ilon Mask, Mark Zakerberg i Bil Gejts. Govorili su na temu sve većeg uticaja veštačke inteligencije na život i posao čoveka, nakon čega su raspravljali koji su najbolji načini da se ona “zauzda, ako se otme kontroli”.

Izvršni direktor Open-AI Sam Altman, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, izjavio je da svi moraju biti spremni za “plan B” kada je u pitanju veštačka inteligencija.

- Mislim da ako ova tehnologija pođe po zlu, može da pođe veoma po zlu... Želimo da budemo jasni kad govorimo o tome. Želimo da sarađujemo ​​s vladom kako bismo sprečili da se to dogodi - rekao je Altman.

S njim su se složili i Mask, Zakerberg kao i Bil Gejts što je iznenadilo novinare i javnost, pošto se od njih nije očekivao toliko obziran i zabrinut pristup narastajućem trendu u svetu.

Veštačka inteligencija sve više je prisutna u životu čoveka, pa je samim tim i sve rasprostranjeniji sveopšti strah od toga da će nam sutra oduzeti posao, pa možda i svakodnevnicu.

Ilon Mask je tim povodom ponovio ono što je izjavio još u aprilu.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

- Mora da postoji regulatorno telo za nadzor veštačke inteligencije kako bi se osiguralo da ona ne predstavlja opasnost za javnost. Želim svojevrsnog ‘sudiju’ za veštačku inteligenciju. Mislim da ćemo verovatno videti da se nešto događa. Ne znam u kom vremenskom okviru ili kako će se to tačno manifestovati - rekao je novinarima nakon sastanka.

Vlasnik Mete, nekadašnjeg Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da bi američki Kongres morao da se pozabavi veštačkom inteligencijom kako bi podržao inovacije, ali i mere zaštite.

- Bolje da standard postavljaju američke kompanije koje mogu da sarađuju ​​s našom vladom na oblikovanju ovih modela o važnim pitanjima - istakao je Zakerberg.

Jučerašnjem sastanku s američkim zakonodavcima, održanom iza zatvorenih vrata, prisustvovali su mnogi političari.

Sastanak je sazvao vođa većine u Senatu Čak Šumer, a bili su pozvani i šefovi tehnoloških giganata, ali i zagovornici građanskih prava.

Kompanije s veštačkom inteligencijom takođe su došle na udar kritika zbog obučavanja svojih modela na podacima preuzetim s interneta bez dozvole ili plaćanja osobama koje su kreirale te podatke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading