IMATE TELEGRAM NA TELEFONU? PAZITE SE! Pojavio se virus koji za tili čas može da vam skine SVE PODATKE

Autor:

Razonoda

17.08.2023

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malver prikuplja podatke s vašeg telefona ili računara a da toga niste ni svesni. Naročito su u opasnosti vaše kreditne kartice, odnosno računi u bankama koji su krajnji cilj napadača

IMATE TELEGRAM NA TELEFONU? PAZITE SE! Pojavio se virus koji za tili čas može da vam skine SVE PODATKE

Foto: Shutterstock, Pixabay

Svako ko na telefonu od aplikacija ima Telegram, ali i Discord na računaru, moraće da narednih dana širom otvori oči jer se pojavio trojanac za daljinski pristup (RAT) koji je pretnja po bezbednost podataka koje ima.

QwixxRAT se pojavio na Telegramu i Discordu ali nema nameru da se tu zaustavi. On diskretno prikuplja podatke sa vašeg telefona ili računara a da vi toga uopšte niste svesni.

Naročito je agresivan na Windows sistemima gde dobijene podatke brzinom svetlosti šalje Telegram botu.Trojanac za daljinski pristup (RAT) je privukao pažnju zbog svog neobičnog načina distribucije putem popularnih komunikacionih platformi Telegram i Discord.

- Kada se instalira na Windows sistemu, QwixxRAT diskretno prikuplja osetljive, privatne informacije koje šalje napadačevom Telegram botu - navodi Uptycs u novom izveštaju objavljenom u sredu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Krajnji cilj napadača je da vam izvuče sve podatke, kao i novac sa računa i kreditnih kartica

 

Malver koristi kompromitovane sajtove kao lansirne podloge za predstavljanje lažnog ažuriranja Chrome veb pretraživača. Na taj način se žrtve prevare podstiču da instaliraju softverski alat pod nazivom NetSupport Manager RAT putem JavaScript koda.

Kompanija za sajber bezbednost koja je otkrila zlonamerni softver ranije ovog meseca, rekla je da je „pažljivo dizajniran“ za prikupljanje istorije veb pretraživača, obeleživača, kolačića, informacija o kreditnim karticama, pritisaka na tastere, snimaka ekrana, datoteka koje odgovaraju određenim ekstenzijama i podataka iz aplikacija kao što su Steam i Telegram!

Ono što je najneverovatnije je koliko je alat jeftin za hakere. Nudi se, naime, za samo jedan evro za nedeljni pristup I pet evra za doživotnu licencu. Takođe dolazi u ograničenoj besplatnoj verziji.

QwixxRAT je primećen na sistemima u celom svetu. Iako je njegovo poreklo pod istragom, trojanac se širi velikom brzinom ne ostavljajući korisnicima šansu da se zaštite na vreme, ističe Uptycs.

Malver ima mogućnost keylogginga što naročito brine korisnike Telegrama i Discorda, a ima i 19 pojedinačnih funkcija, uključujući i konfiguracionu u RAT-u koja upravlja njegovim aktivnostima na telefonu i računaru.

Kako da se korisnik Telegrama ili Discorda zaštiti od ovog virusa?

Osnovno je da prati izvode iz banaka i kreditnih kartica kako bi se na vreme primetile neobjašnjive transakcije. Takođe, potrebno je imati na telefonu i u računaru jake lozinke kao i dvofaktorske autentifikacije.

Na kraju, korisnik bi morao da obrati pažnju na slanje i primanje i-mejlova od nepoznatih osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading