Sajam nauke u Beogradu: Dronovi jedna od glavnih atrakcija među posetiocima

Autor:

Razonoda

19.05.2023

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hale sajma ispunjene su naučnicima, invoatiroima i njihovim proizvodima, koje na najvećem domaćem sajmu iz ove oblasti okuplja oko 500 izlagača, od čega 200 stranih iz tridesetak zemalja sveta sa četiri kontinenta.

Sajam nauke u Beogradu: Dronovi jedna od glavnih atrakcija među posetiocima

Foto: PR-DC

Na Beogradskom sajmu u utorak je, pod sloganom "Restart", počeo 65. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, manifestaciju je otvorila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović.

Hale sajma ispunjene su naučnicima, invoatiroima i njihovim proizvodima, koje na najvećem domaćem sajmu iz ove oblasti okuplja oko 500 izlagača, od čega 200 stranih iz tridesetak zemalja sveta sa četiri kontinenta.

Jedan od najzapaženijih domaćih izlagača na sajmu bila je inovativna kompanija PR-DC, koja svoje proizvoe izlaže u Hali 2 Beogradskog sajma. Pored već dobro poznatih dronova iz serije IKA, svoju premijeru na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća imao je “Mix Wings” – dron sa fiksnim krilima na mlazni pogon.

- Dron koji smo juče predstavili još jedna je inovacija u našoj proizvodnji. U pitanju je izviđačka letelica sa mešovitim krilima, koja omogućava još veću upotrebu letelice IKA Bombarder. Omogućava mu duži let i bolju pretragu terena, s obzirom na to da ima u sebi ugrađenu kameru. Posetioci u Beogradu mogu videti i već pomenuti dron - IKA Bombarder, specijalizovani vojni dron koji nosi do 12 mina od 60 mm. To je zaista veliki iskorak za nas, našu kompaniju ali i za čitavo domaće tržište. Domet ove letelice je oko 50 kilometara, zavisi od mase, težine koju nosi i namene u kojoj se koristi, a u vojnoj industriji može biti veoma interesantna jer može savladati značajne distance - kaže Miloš Petrašinović, glavni inženjer PR-DC-ja.

Prema njegovim rečima, kompanija se sve više okreće hibridnim modelima proizvodnje i ponosni su na to što su za nepune tri godine postojanja došli do te tačke.

- Ovde na sajmu smo izložili maltene čitav naš istorijat razvoja, od početka do danas. Od unapređene verzije našeg Flying car-a, preko dronova iz serije IKA, robota... Tu je lepeza, tu su primerci iz industrijske proizvodnje. Pozivamo sve građane da nas posete na sajmu i upoznaju se sa tim kakve sve proizvode Srbija šalje u svet - izjavio je Petrašinović.

Interesovanje posetilaca za dronove ove kompanije je u prva dva dana bilo veliko, a Petrašinović se nada da će do petka, do kada traje sajam, biti još veće. “Ljudima su dronovi zanimljivi, svi znaju šta su ali nisu svi imali priliku da ih vide uživo. Prethodna dva dana najčešća su bila pitanja kako se rukuje letelicom, za šta može da se koristi, koliko dugo može da leti… Zadovoljstvo nam je da razgovaramo sa našim sugrađanima i približimo im naša najnovija dostignuća, i neizmerno smo ponosni što vidimo da su iznenađeni kada čuju da se ovakvi proizvodi prave samo nekoliko kilometara dalje od sajma, u Šimanovcima i da nisu uvezeni iz inostranstva. To je naša najveća nagrada”, zaključuje Petrašinović.

Cilj održavanja Sajma tehnike je da predstavi proizvode i tehnološka dostignuća u globalno-trendovskim oblastima kao što su automatizacija i robotika, veštačka inteligencija i mašinsko učenje, internet stvari (IoT), 5G mreže, blokčejn tehnologija, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologija, čiste energije, kvantni računari, dronovi, te brojne oblasti u okviru telekomunikacija, informacionih tehnologija, medicinskih uređaja, energetike, transporta, građevinarstva i drugih oblasti. Sajam traje do petka ,19. maja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading