ROMANTIČNI SALAŠI VOJVODINE: Autentičan predah od gradske vreve na mestu ispunjenom tradicijom

Autor:

Vesti

19.05.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmor za svakog i uživanje za sva čula, sve to objedinjeno je na nekoliko mesta u Vojvodini, prelepim salašima koji nude različite mogućnosti.

ROMANTIČNI SALAŠI VOJVODINE: Autentičan predah od gradske vreve na mestu ispunjenom tradicijom

Foto: Dragan Bosnić

Ako vam se hitno "beži" iz grada i u potrazi ste za romantičnim mestom, koje pruža mogućnost za različitim aktivnostima ili tražite način da se opustite, okruženi prirodom, da boravite u starom tradicionalnom domu i jedete pravu domaću hranu, prava adresa za vas je neki od vojvođanskih salaša.

Ova mesta, već duže vreme sinonim su za autentičan predah od gradske vreve, nude jedinstvena iskustva i polako postaju interesantniji i od egzotičnih putovanja, kao prostor na kome možete da iskusite sve što želite, i to upravo sa voljenom osobom.

Foto: Dragan Bosnić

 

Salaši su mesta na kojima možete probuditi sva čula, počev od netaknute prirode, seoskog ambijenta, preko najukusnije hrane i vina za vaše nepce, pa sve do upoznavanja sa našom kulturom i tradicijom, poput radionica starih zanata, časova kuvanja tradicionalne srpske hrane, šetnje vinogradima i degustacije vina.

Ako se odlučite da sa voljenom osobom uživate u romantičnim salašima Vojvodine, ovo su neki koje biste prvo trebalo da posetite: Salaš 137, Katai salaš, Dedin salaš, Dida Hornjakov salaš, Perkov salaš.

Salaš 137

Salaš 137 na Čeneju je jedinstveno mesto nadomak Novog Sada. Odlikuje ga autentična domaća hrana i piće u jednistvenom ambijentu salaša, koje krasi lokalna muzika vojvođanske ravnice.

Foto: Dragan Bosnić

 

Ovaj salaš prepoznatljiv je i već godinama afirmisan po posebno koncipiranom načinu svoje kuhinje i društvenog života.

Smeštajni kapacitet se sastoji od 13 hotelskih soba uređenih u Alt Deutsche stilu. U okviru salaša na raspolaganju su Vam i brojni drugi sadržaji i usluge. Očekujemo Vas!

Katai salaš

Salaš Katai je počeo sa radom 1995. godine i danas može da obezbedi prenoćište za osamdesetoro gostiju i nudi brojna iskustva.

Za razonodu posetilaca koji se odluče da dođu na ovaj salaš na raspolaganju su dobro opremljena i bezbedna igrališta, kao i seosko dvorište sa domaćim životinjama.

U dogovoru sa domaćinima mogu se organizovati raznovrsne aktivnosti: upoznavanje sa domaćim životinjama, jahanje konja i magaraca, vožnja kočijom sa konjskom zapregom, izrada ručnih radova raznim tehnikama, zanimljivi kvizovi. U zavisnosti od godišnjih doba mogu se organizovati pešacke ture, prikupljanje lekovitih biljaka ili klizanje i sankanje.

Ono što Katai salaš čini specifičnim je to što se unutar njega nalazi Muzej pekarstva te gosti mogu da posete postavku, ili da se sami oprobaju u pravljenju lokalnog slatkog specijaliteta zvanog ’kürtöskalács’ (kurtoškolač); a izleti se mogu organizovati i na jezero koje je pogodno za kupanje i za pecanje.

Foto: Dragan Bosnić

 

Oni koji su zainteresovani za tradiciju, mogu da posete postavku Kuće starih zanata.

Dedin salaš

Muzej Dedin salaš je sinonim jedne tradicije, porodice koja je živela na salašu decenijama i koja i dan danas poštuje i neguje običaje i domaćinsku atmosferu, a idealan je za parove i prosidbe.

Muzej u okviru ovog salaša najbolje dočarava slogan kojim se vodi ovo mesto - Tradicija u novom ruhu.

Postavka muzeja je u osnovi bazirana na mašinama i alatima koji su se koristili u dugoj istoriji salaša pre izgradnje savremenih objekata koji postoje danas. 

Muzej je svojevrstan vremeplov koji je uvek dostupan gostima. Za kratko vreme, posetioci su zavoleli ovaj poseban prostor i često je on mesto gde inspiracija dolazi sama.

Foto: Dragan Bosnić

 

Stari crveno – crni fijaker je nekoliko puta bio savršeno neobično i romantično mesto, gde se sakrio verenički prsten. Velika reč “DA” za ljubav i trajanje. Simbol večnosti.

Zalasci sunca u voćnjacima su jedinstveni prizori. Gosti, posebno mladenci, ne propuštaju forografisanje u redovima voćnjaka, koji je lep tokom cele godine

Sa plantaža ovog salaša, u restoranu, od jabuka pravimo lenju pitu i sok koji ste već zavoleli, bez granice – na zdravlje svih generacija, posebno naših najmlađih gostiju.

Dida Hornjakov salaš

Dida Hornjakov salaš je sjajno mesto na kojem možete da doživite atmosferu pravog vojvođanskog salaša, okruženog plodnim oranicama, a u neposrednoj blizini grada Sombora.

Prirodno okruženje i prijateljstvo domaćina čini ovaj salaš pravim mestom za iskrene hedoniste. 

Didino vino će vas oduševiti, posebno ukoliko volite da uživate u finim notama crvenog i belog vina.

Dida Hornjakov salaš vam nudi izvanrednu priliku da okusite vrhunska vina, jedinstvena po svojoj aromi i ukusu. Definitivna preporuka za prave ljubitelje vina.

Dida Hornjakov kulen je pravo otkriće za ljubitelje kulena, jer je u pitanju proizvod autentičnog ukusa Bačke. Napravljen od svinjskog mesa iz uzgoja ovog salaša, ovaj kulen će vas oduševiti svojim bogatim i autentičnim ukusom.

Foto: Dragan Bosnić

 

Na Dida Hornjakovom salašu možete iz prve ruke upoznati kako se nekada živelo na bunjevačkim salašima, a posebno su gostima zanimljivi i umetnički atelje i radionica sa prodavnicom starih zanata.

Takođe, na ovom salašu možete pohađati i kurseve slikanja na staklu, slikanja na platnu-svili, kao i izradu suvenira od kukuruzovine i slame, ali i naučiti da spremate autentičnu bačku krompiraču.-

Na Dida Hornjakovom salašu možete lako da naučite kako se pripremaju, ali i osećaju tradicionala i često nepravedno zaboravljena jela.

Perkov salaš 

Perkov salaš nalazi se u podnožju Fruške gore. Do njega se dolazi seoskim putem uz prethodno isključenje sa asfaltnog puta Irig - Neradin. Karakteriše ga autentični seoski ambijent.

Najmarkantniji objekat je seoska kuća preuređena u pravi muzej starih odevnih i ukrasnih predmeta i nameštaja kao što su stari kreveti sa udobnim madracima punjenim kukuruznom ljuštikom, masivno ogledalo rađeno u duborezu i čitav niz autentičnog posuđa i predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Ambijent je upotpunjen zavesama i posteljinom koje su idealno očuvane znajući da su korištene generacijama i da su stare dva veka.

U produžetku je natkrivena prostorija, svojevrsna trpezarija u kojoj se poslužuju jela redovno ukrašena sezonskim cvećem koji istovremeno gode i čulu vida i čulu mirisa. U istoj prostoriji je razboj star više od 150 godina, plugovi i drljača nekada neophodna za obradu oranice.

U dnu dvorišta su kamare od naslaganih bala sena i slame iza kojih je ekonomsko dvorište. Tu su i baštica, dve-tri voćke i nekoliko stabala različitog drveća.

Na jelovniku su najčešće pileći ili juneći paprikaš s domaćim mešenim rezancima, paradajz čorba s tikvicama, supa, štrudla s makom ili orasima, domaća rakija, vino i prirodni sokovi. U ponudi slatkiša su starinski kolači i slatke pite, ali i pekmez od šljiva, drenjina ili šipaka, slatko od lubenice, kupina, šumskih jagoda. Umesto industrijskih likera, toče se rakija višnjevača i orahovača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading