INTERNET BEZBEDNOST: Važna tema koja se tiče svakog od nas!

Autor: Republika

Razonoda

19.05.2023

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako da ne postanete žrtva sajber napada?

INTERNET BEZBEDNOST: Važna tema koja se tiče svakog od nas!

Foto: Tanjug/AP

Krajnji cilj napadača je da vam izvuče sve podatke i novac sa računa

Internet je, već neko vreme, mesto na kome se odigrava značajan deo našeg privatnog i poslovnog života. Različite platforme za komunikaciju, e-banking, mnogobrojne aplikacije i društvene mreže samo su neke od pomagala u svakodnevnoj komunikaciji, rešavanju obaveza, kao i u zabavi tokom slobodnog vremena.

Međutim, do sada ste se sigurno, makar jednom, susreli sa linkovima i reklamama sumnjivog sadržaja u kojima ste uvek „srećni dobitnik neverovatne nagrade“ ili, pak, sa mejlovima velikih kompanija koje vam, odjednom, traže lične podatke. Zlonamerni hakeri služe se digitalnim virusima i različitim metodama sajber napada da bi namamili one lakoverne da im dobrovoljno daju podatke.

Živimo u dobu ubrzane digitalizacije, koja, ne samo da uvodi novine u digitalni prostor, već značajno menja način života i u realnom svetu. Bezbednost na internetu, kao i u stvarnom svetu, jedna je od najvažnijih tema i tiče se svih nas.

Evo nekoliko saveta kako da se zaštite u digitalnom prostoru.

Da li ste čuli za ikoga ko je, nakon poruke da je postao milioniti posetilac sajta, zaista dobio novčanu nagradu? Ne treba da verujete ponudama neimenovanih izvora o lažnim nagradnim igrama.

Sve češće se dešava da, putem SMS-a i aplikacija za komunikaciju, dobijamo poruke i linkove od nekog brenda. Ukoliko sumnjate u autentičnost izvora, ne bi trebalo da kliknete na ponuđeni link.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Sajber kriminalci imaju veću šansu da uspešno ukradu vaše podatke ukoliko imate jednostavnu lozinku. Zato je važno da postavite jaku i jedinstvenu lozinku za svaku aplikaciju i društvenu mrežu, koja treba da sadrži brojeve, znakove i mešavinu malih i velikih slova.

Nikada ne treba da šaljete lozinku putem elektronske pošte ili drugih načina onlajn komunikacije, jer ona tako ostaje zapamćena u digitalnom svetu. Ukoliko, ipak, sumnjate da vam je neko ušao na neku od aplikacija, promenite lozinku što pre.

Međutim, ako se desi da je sajber napadač uspeo da dođe do vaše lozinke, postoji rešenje i za to. Mnoge aplikacije sada nude mogućnost dodatne zaštite: dvostepenu verifikaciju. Nakon što se prijavite na svoj nalog pomoću lozinke, dobićete jedinstveni kod putem poziva ili SMS poruke na vaš broj telefona, uz pomoću koga treba da potvrdite autentičnost vaše prijave. Na ovaj način ćete primiti informaciju svaki put kada neko pokuša da vam neovlašćeno uđe na nalog.

Kada pristupate sajtu za koji niste sigurni da je pouzdan, ne treba da ostavljajte lične informacije, osetljive podatke i broj bankovnog računa.

Zlonamerni hakeri se često „prerušavaju“ u poznate kompanije, organizacije ili institucije, a cilj im je da, pomoću poruka koje sadrže linkove sa virusom, ukradu vaše podatke. Ovakve zlonamerne poruke možete prepoznati po stilskim greškama u rečenicama, kao i po lošem pravopisu i gramatici. Pored toga, ukoliko i dalje sumnjate u autentičnost izvora, možete da odete na zvaničan sajt kompanije i proverite da li se informacije odatle podudaraju sa porukom koju ste dobili.

Dobra informisanost, praćenje trendova sajber napada i dodatna edukacija su tri ključne stvari koje će vam pomoći da odaberete najbolje mehanizme zaštite uređaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading