SUDAR DŽINOVA: Telekom operateri udarili na Gugl i Netfliks!

Autor:

Razonoda

04.05.2022

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada bi tehnološki giganti plaćali “fer naknadu” od 20 milijardi evra godišnje za korišćenje internet mreža, BDP EU bi se uvećao za 72 milijarde evra i bilo bi stvoreno 840.000 radnih mesta.

SUDAR DŽINOVA: Telekom operateri udarili na Gugl i Netfliks!

Foto: Pixabay

Najveće kompanije za telekomunikacije i najveće tehnološke kompanije vode žestoki rat koji bi, mereno u novcu, mogao da bude “težak” bar 20 milijardi evra godišnje! Evropski džinovi telekom industrije među kojima su Vodafon, Oranž, Dojče i Britiš Telekom, Telefonika i drugi zahtevaju da EU usvoji nove propise kako bi najveći IT i striming igrači Gugl, Meta (Fejsbuk), Amazon, Epl i Netfliks ubuduće plaćali “poštenu naknadu” za korišćenje infrastrukture, od koje zarađuju ogroman novac, a ništa ne ulažu.

Prosto rečeno, telekom operateri prave, održavaju i unapređuju internet mreže, uvode optički internet, instaliraju bazne stanice, što tehnološke kompanije koriste za pružanje svojih usluga korisnicima, od čega imaju astronomske zarade, a nikakva ulaganja.

Dovoljno je podsetiti se da su najbogatiji ljudi na svetu Elon Mask, Džef Bezos i Mark Zakerberg, kao i kompanije koje generišu najveće profite poput Epla i Gugla, upravo iz IT industrije. Asocijacija evropskih operatera ETNO - čiji je jedini član iz naše zemlje kompanija Telekom Srbija - u studiji izrađenoj za Evropsku komisiju navela je Jutjub i Netfliks kao striming servise koji masovno koriste i dramatično otežavaju internet saobraćaj, praveći troškove koje telekom firme ne mogu da nadoknade i od čega nemaju ikakvu zaradu, već samo ulaganja.

Lučić: Telekom osnova za čitav digitalni razvoj

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je da se celokupna budućnost digitalnog razvoja zasniva na mrežama koje imaju telekomunikacioni operateri. 
- Postoji veliki pritisak u čitavom svetu da operateri što pre krenu u razvoj optičke i 5G mreže, koja izuzetno mnogo košta. Zbog toga su najveći evropski operateri uputili Evropskoj komisiji inicijativu da proba da im pomogne, kako bi deo astronomskih prihoda koje generišu internet igrači poput Gugla, Amazona i Netfliksa bio usmeren na investicije u našu infrastrukturu koju koriste. Oni su ranijih godina odbijali da sami to urade, a videćemo šta će biti sada kad se uključio Brisel - objasnio je Vladimir Lučić. 

ETNO je zbog toga pred Evropskom komisijom u Briselu, kao i u javnosti, pokrenuo inicijativu sa ciljem da IT i striming kompanije “pošteno i proporcionalno” učestvuju u plaćanju troškova za upotrebu telekom mreža. Reč je o kompanijama koje se bave strimingom video sadržaja i muzike, servisi multimedijalnih poruka, društvene mreže, elektronska trgovina - svi oni operaterima prave troškove merene u desetinama milijardi evra godišnje, a ne učestvuju ni jednim dinarom.

U zvaničnoj proceni konsultantske kuće Akson navodi se da, kada bi tehnološki giganti plaćali 20 milijardi evra godišnje za korišćenje internet mreža, u narednih par godina bi se BDP EU uvećao za oko 72 milijarde evra i bilo bi obezbeđeno 840.000 novih radnih mesta.

- EU je dosad bila vrlo posvećena u rešavanju problema sa disbalansom moći u onlajn i tehnološkoj sferi. Danas pokrećemo otvoreni dijalog za donosiocima odluka, korisnicima i tehno-kompanijama o tome kako rešiti problem neravnoteže na tržištu internet saobraćaja - saopštila je generalna direktorka ETNO Liza Fur.

ETNO je između ostalog utvrdio i da tržišna vrednost Amazona, Epla, Gugla ili Fejsbuka pojedinačno iznosi koliko tržišna vrednost celokupnog telekom sektora u EU! - Samim tim, njihova pregovaračka moć je mnogo veća, ali verujemo da ćemo doći do poštenog dogovora - rekla je Liza Fur.

Vestager: Brisel radi na slučaju

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager, koja je već vodila velike bitke sa Eplom, Guglom i ostalima, poručila je da se Evropska komisija ozbiljno bavi problemima telekom operatera sa IT gigantima.
- Jasno je da postoje tržišni igrači koji generišu veliki internet saobraćaj i tako vode svoj biznis, a ničim ne doprinose kako bi taj saobraćaj uopšte postojao. Komisija će utvrditi moguća rešenja i videćemo da li na tržištu postoje neravnoteže zbog kojih bi bilo pošteno tražiti da IT kompanije doprinesu investiranju u brze mreže - istakla je Vestager na konferenciji za medije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading