FORBSOVA LISTA NAJBOGATIJIH ZA 2022: Amerika vodeća u svetu, ali je došlo do promene na vrhu

Autor:

Svet

05.04.2022

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ilon Mask je pretekao Džefa Bezosa, koji je bio na čelu liste poslednje četiri godine

FORBSOVA LISTA NAJBOGATIJIH ZA 2022: Amerika vodeća u svetu, ali je došlo do promene na vrhu

Foto: pixabay.com

Magazin Forbs objavio je 36. godišnju rang listi najbogatijih ljudi na planeti. Ovoga puta na listi se nalazi njih 2.668 - što je za 87 manje nego pre godinu dana. Oni zbirno vrede 12,7 biliona dolara - takođe 400 milijardi manje nego 2021.

Najdramatičniji pad dogodio se u Rusiji gde ima 34 milijardera manje nego prošle godine, ali i u Kini gde je vlada obuzdala vodeće tehnološke kompanije što je dovelo do 87 manje kineskih milijardera na listi.

Foto: Tanjug/AP

Bil Gejts

Ipak, Forbs je pronašao više od 1.000 milijardera koji su bogatiji nego što su bili pre godinu dana. A tu je i 236 pridlošlica koje su postali milijarderi tokom prošle godine - uključujući i prvi put milijardere sa Barbadosa, iz Bugarske, Estonije i Urugvaja.

Amerika je pak, i dalje vodeća u svetu sa 735 milijardera vrednih 4,7 biliona dolara. Kina (uključujući Makao i Hongkong) ostaje na drugom mestu, sa 607 milijardera vrednih 2,3 triliona dolara.

Izvršni direktor Tesle i SpejsIksa Ilon Mask pretekao je Džefa Bezosa i postao je najbogatija osoba na svetu. Mask je prvi put na vrhu liste svetskih milijardera. Od 11. marta, ovaj biznismen je vredeo procenjenih 219 milijardi dolara, nakon što je njegovo bogatstvo poraslo za 68 milijardi dolara tokom prošle godine usred skoka cene akcija Tesle od 33%.

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Maskova neto vrednost je 48 milijardi dolara veća od bogatstva Džefa Bezosa, koji je pao na drugo mesto, prvi put u četiri godine zbog pada od 3% akcija njegovog maloprodajnog giganta Amazona. Štaviše, milijarder je navodno povećao davanja u dobrotvorne svrhe, što je izbrisalo 6 milijardi dolara iz njegove neto vrednosti, koja je sada 171 milijardu dolara.

Francuski tajkun za luksuznu robu Bernar Arno zauzeo je treće mesto na rang listi, sa procenjenim bogatstvom od 158 milijardi dolara. Šef LVMH-a je navodno dodao 8 milijardi dolara svom bogatstvu tokom prošle godine.

Bil Gejts sa 118 milijardi je na četvrtom, a Voren Bafet na petom mestu Forbsove liste milijardera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading