GASI SE FEJSBUK I INSTAGRAM U EVROPI!? Zakerberg zapretio: Daćete podatke ili povlačim SVE

Autor:

Razonoda

06.02.2022

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meta, kompanija Marka Zakerberga, navodi u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) da razmatra napuštanje evropskog tržišta, ako više ne bude mogla da razmenjuje podatke evropskih korisnika sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon Šrems II presude.

GASI SE FEJSBUK I INSTAGRAM U EVROPI!? Zakerberg zapretio: Daćete podatke ili povlačim SVE

Foto: Tanjug/AP

Mark Zakerberg u novom problemu

Šrems II je ključna presuda Evropskog suda pravde, u kojoj je u julu 2020. godine “Štit privatnosti”, odnosno mehanizam prenosa ličnih podataka evropljana u Ameriku, proglašen nezakonitim. "Štit privatnosti" je na snazi i u Srbiji.

“Štit privatnosti” (engl. Privacy shield) je američki zakon koji je američkim vlastima dao pravo da prikupljaju lične podatke o subjektima u Evropskoj uniji, bez, kako novodi Sud, adekvatnih zaštitnih mera.

Dalje, u presudi se navodi da subjekti iz EU nisi imali efikasna sredstva da traže obeštećenje protiv vlade SAD.

Čitava ova “akcija” datira još od 2011. godine, kada je australijski advokat, aktivista i autor Maksimilijan Šrems pregledao 1.222 stranice informacija koje je Facebook imao o njemu.

Otkrio je detalje za koje je verovao da je obrisao, kao i stvari za koje nije pristao da budu podeljene i uložio je žalbu irskom komesaru za zaštitu podataka. Facebook spada pod irsku nadležnost, jer se tamo nalazi evropsko sedište kompanije (zbog poreskih razloga).

Danas i sa Evropskom opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) koja je na snazi, utvrđeno je da principi američkog “Štita privatnosti” nisu usaglašeni sa evropskim zakonima i shodno tome su nevažeći, prenosi Telegraf.rs

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Presuda Schrems II utiče na svaku američku kompaniju, a ne samo na Facebook. Uključuje Google, Microsoft i Amazon čije usluge u oblaku čine okosnicu većine interneta zapadnog sveta.

Prethodno su Google analitika i Google fontovi bili pred sudom gde je utvrđeno da je Google fontovi slao lične podatke kao što je IP adresa drugoj usluzi bez dozvole i bez jasnog i valjanog razloga za to.

Iako Šrems II poništava “Štit privatnosti”, zakonska zaštita koja je data standardnim ugovornim klauzulama i obavezujućim korporativnim pravilima i dalje je na snazi.

Ipak, Facebook preti da će se jednostavno potpuno povući iz Evrope ako više ne bude u mogućnosti da deli podatke o evropskim korisnicima sa svojim američkim operacijama, aplikacijama i centrima podataka.

Dok Evropski sud pravde navodi da su lični podaci manje zaštićeni u SAD nego u Evropi, Facebook kaže da će zaustavljanje transatlantskog prenosa podataka imati razoran uticaj na njegove mogućnosti ciljanog onlajn oglašavanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Lala

06.02.2022 11:11

Gasite ta g…, i to hitno!

Odgovori 15 1
Hercegov grad

06.02.2022 14:34

I treba ga skloniti iz Evtope her ne pregleda primedbe ,vec uklanja komentare pojedunaca i blokira im stranice zbig istinitih komentara.Tako se meni desilo da mi je profil blokiran 6 dana zbog kritikovanja pojedinaca,koji su se pozetivno izjasnjavali oko zlocinaca iz II sveckog rata, ili kritikovanja savremenih izdajnika Srbije iz perioda vlasti DS stranke!

Odgovori 18 0
Vladojica

06.02.2022 17:08

Ugasi ih molim te, sto pre.

Odgovori 11 0
Realno

14.02.2022 13:16

Ma samo gasi, unapred sam zahvalna.