"FEJSBUK" ZA TRI MESECA IZGUBIO POLA MILIONA KORISNIKA! Tržišna vrednost kompanije je pala za otprilike 200 milijardi dolara!

Autor:

Svet

04.02.2022

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akcije kompanije "Meta" kada "Fejsbuk" slavi 18 godina postojanja pale su za 26 odsto, što se smatra najgorim danom za tržišnu vrednost kompanije, nakon što je tehnološki gigant objavio sumornu prognozu, okrivljujući "Epl" za promene privatnosti i povećanje konkurencije.

"FEJSBUK" ZA TRI MESECA IZGUBIO POLA MILIONA KORISNIKA! Tržišna vrednost kompanije je pala za otprilike 200 milijardi dolara!

Foto: Tanjug/AP

Mark Zakerberg u novom problemu

Ogroman pad i brisanje 29 milijardi dolara sa računa izvršnog direktora Marka Zakerberga prelilo se šire na tehnološki sektor i povukao sa sobom "Nasdak" indeks.

Zbog loših performansi tržišna vrednost kompanije je pala za otprilike 200 milijardi dolara, što je dovelo do pada i Zakerbergovog bogatstva, koje je uglavnom vezano za akcije "Mete".

To je bio najveći gubitak kompanije u jednom danu od njenog izlaska na Volstrit 2012.

- Izvršni direktor Mark Zakerberg možda želi da ubedi svet u alternativnu stvarnost, ali razočaravajući rezultati u četvrtom kvartalu su brzo rasprsnuli metaverzalni balon - rekla je Laura Hoi, analitičarka kapitala.

Velike američke kompanije fokusirane na tehnologiju našle su se pod pritiskom u 2022. jer investitori očekuju pooštravanje politike i promene ultra niskih kamatnih stopa.

- Smanjenje izgleda za zaradu Mete i drugih kompanije su iznenadile tržišta - rekao je Kenet Brouk, strateg "Sosijete ženeral" u Londonu.

Zakerberg je rangiran kao sedma najbogatija osoba na svetu, prema "Blumbergovom" indeksu milijardera, a njegova neto vrednost pre kolapsa cene akcija procenjena je na 121 milijardu dolara.

Istakao je da je uveren da će se novi fokus kompanije na metaverzumu pokazati kao velika prilika za nove tokove prihoda i rasta, iako su neki skeptični u pogledu obećanja virtuelnih svetova.

Broj korisnika "Fejsbuka", u prethodna tri meseca 2021. godine opao je za oko pola miliona.

Ogroman pad akcija, koji je snizio tržišnu vrednost kompanije, ukazuje na to da korporativna promena imena u Meti nije bila dovoljna da investitori zaborave probleme i skandale ove društvene mreže.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading