SVE FEJSBUKOVE PLATFORME SU INTEGRISANE: IT ekspert objasnio u KOM slučaju bi društvena mreža mogla TRAJNO da NESTANE!

Autor:

Razonoda

05.10.2021

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

IT stručnjak Marko Rakar komentarisao je u Novom danu na hrvatskoj N1 televiziji jučerašnji pad Fejsbuka, Instagrama i WhatsAppa.

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

- Stručnjaci sa strane analizirali su problem i sve se svodi na dva detalja. Neposredni razlog zašto nismo mogli doći do kompletne Fejsbuk infrastrukture je nedostupnost DNS servisa, to je nešto što svi računari koriste, on služi da se neka tekstualna adresa (npr. Facebook.com) pretvori u fizičku adresu računara na koje moramo pristupiti. A DNS je pao jer se očigledno dogodila greška u BGP protokolu, a to je "de facto" internet navigacija. Ona kaže kako da od računara dođete do adrese na koju vam je DNS odgovorio - objasnio je Rakar, prenosi Index.

Pale su sve Fejsbukove platforme jer su integrisane.

- Ako gledamo istoriju "antitrust" odnosa Fejsbuka s američkim vlastima, postoji niz pritisaka da se Fejsbuk razdvoji na svoje sastavne delove, a oni iznutra to ne žele da urade, intenzivno integrišu Fejsbuk, Instagram i WhatsApp, vi ne znate u kom trenutku prelazite s jednog na drugi - rekao je Rakar.

Znači li to da su korisnikovi podaci s jedne mreže dostupni drugoj mreži, odnosno prepoznaju li algoritmi šta ste gledali na Instagramu da bi vam onda kasnije Fejsbuk ponudio sličan sadržaj?

- Pitanje je da li to oni zaista rade, ali imaju tehničku mogućnost da to izvedu. U zavisnosti od nadležnosti, negdje smeju, u Europi zbog GDPR-a verovatno ne, barem sigurno ne legalno - odgovara Rakar.

Ne veruje da se dogodi fatalan krah

Mnogi su nakon jučerašnjeg pada počeli predviđati katastrofičan scenario da bi se mogao dogoditi fatalan krah Facebooka kao društvene mreže, no Rakar ne veruje da je tako nešto moguće.

- Moguće je privremeno onesposobiti infrastrukturu, onemogućiti joj pristup, ali da dođe do potpunog kraha, to je gotovo nemoguće. Oni su decentralizirani na desetinama, ako ne i stotinama hiljada servera širom sveta. Izuzetno je teško zamisliti da bi takvo nešto bilo moguće. Ali uvek postoji neko ali. U nekom trenutku će se neko setiti kako i to da izvede tako da teoretska mogućnost postoji - rekao je Rakar.

I dok je na Fejsbuku vladao haos, većina korisnika se očito preselila na Tviter čiji su čelnici pozdravili ekipu duhovitom objavom na svom službenom profilu.

- Bilo je zanimljivo svima osim ovima u Fejsbuku i tom jadnom čoveku koji će dobiti takav otkaz da se više nigde neće moći zaposliti - komentarisao je Rakar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading