UPOZORENJE ZA VLASNIKE NOVIH AUTOMOBILA: Kad vam se upali lampica za gorivo, nemojte slučajno NAPRAVITI OVU GREŠKU!

Autor:

Razonoda

01.10.2023

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Deset ili 15 posto preostalog kapaciteta nije isto sa rezervoarom od 45 ili 55 litara

UPOZORENJE ZA VLASNIKE NOVIH AUTOMOBILA: Kad vam se upali lampica za gorivo, nemojte slučajno NAPRAVITI OVU GREŠKU!

Foto: pixabay.com

Nije nepoznata činjenica da se indicator rezerve za gorivo obično uključuje na 10 ili 15 odsto kapaciteta rezervoara.

Kako današnji, novi modeli automobila imaju sve manje i manje rezervoare, vozači moraju biti maksimalno oprezni kada im se upali lampica.

U prevodu – ne čekati da se napravi još koji krug ili uobičajena dnevna distanca automobilom, već odmah otići na benzinsku pumpu. Evo i zašto.

Deset ili 15 posto preostalog kapaciteta nije isto sa rezervoarom od 45 ili 55 litara.

Nova Škoda Octavia, primera radi, ima rezervoar od svega 45 litara, dok jedan Suzuki Swift ima minijaturni rezervoar od 37 litara, a Seat Arona ili VW T-Cross jedva 40, piše tportal.hr.

Evropski automobil godine Renault Clio 3 iz 2005. je bio “gigant” sa rezervoarom u odnosu na ove danas – imao je čak 55 litara, što je bilo na nivou broj većih vozila iz Golf klase.

Rezervoar aktuelnog modela benzinca ima kapacitet od samo 42, a kod dizelaša tek 39 litara. Na pitanje koliko se s ''rezervom'' može preći kilometara ne postoji univerzalni odgovor.

Kada se upali lampica od goriva, i kada je čak reč o istim automobilima, oni neće preći istu udaljenost pre nego što se potpuno zaustave.

Uslovi na putu, težina noge na gasu, način stepena prenosa ili pritisak u gumama samo su neke od varijabli koje čine razliku.

Foto: pixabay.com

 

Većina novijih automobila odustala je od tradicionalnog merača goriva u obliku kazaljke u korist digitalnog očitavanja.

Ono vozačima daje precizniji prikaz koliko tačno mogu preći pre nego što očitavanje potpuno nestane i lampica počne da treperi.

Ne ignorišite ovaj faktor, jer sa poslednjim decilitrima sistem vuče svu prljavštinu i sitne komadiće sa dna rezervoara i tada rizikujete veliki kvar na vozilu!

Nezavisno istraživanje koje je nedavno obavljeno u Velikoj Britaniji pokazalo je koliko koji od novijih modela popularnih marki automobila može da pređe još kilometara sa upaljenom lampicom:

Ford Fiesta - 59,2 km

Opel Corsa - 57,6 km

Ford Focus - 65,6 km

Volkswagen Golf - 70,4 km

Nissan Qashqai - 68,8 km

Volkswagen Polo - 67,2 km

Opel Astra - 48 km

Audi A3 - 68,8 km

Mini Cooper - 70,5 km

BMW serija 3 - 70,3 km

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading