DRŽAVA U ŠOKU, GIGANTI U DEPRESIJI: Samo DVA posto vozača hoće da kupi ELEKTRIČNI AUTOMOBIL! Postoji jako dobar razlog za otpor

Autor:

Razonoda

23.09.2023

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god auto industrija slala poruke tokom 2023. da je počelo vreme masovne kupovine električnih automobila, to baš i nije tako u Evropi

DRŽAVA U ŠOKU, GIGANTI U DEPRESIJI: Samo DVA posto vozača hoće da kupi ELEKTRIČNI AUTOMOBIL! Postoji jako dobar razlog za otpor

Foto: pixabay.com

S pomamom je gotovo. Tajac. Ni traga ni glasa od pompeznih najava da će polovina vozača u svetu početi da kupuje električne automobile.

Ako je suditi po situaciji na tržištu Velike Britanije, žitelji sa Ostrva ne planiraju da uskoro pređu na vozila sa električnim pogonom.

Štaviše, samo dva posto današnjih vozača žele električne automobile. Generalni direktor Volkswagena u Velikoj Britaniji Aleks Smit otkrio je da je sprovedeno istraživanje na 2.375 britanskih vozača i da su rezultati ankete blago deprimirajući.

Zbog toga je i retorika lidera Velike Britanije promenjena.

Bivši britanski premijer Boris Džonson predložio je okončanje prodaje vozila na fosilna goriva do 2030. godine, a najnoviji izveštaji govore da je njegov naslednik Riši Sunak sklon da odloži uvođenje zabrane do 2035. godine.

Republika

Foto: pixabay.com

 

- Olakšaćemo prelazak na električna vozila. I dalje ćete moći da kupujete automobile i kombije na benzin i dizel do 2035. godine. Čak i nakon toga, i dalje ćete moći da ih kupujete i prodajete kao polovnjake - rekao je Sunak, prenosi Rojters.

Smit kao najveći problem popularizacije električnih automobila navodi višu cenu u odnosu na dizelaše i benzince, a postepeno smanjenje subvencija dodatno pogoršava stvar.

U Velikoj Britaniji ne postoje direktni podsticaji za kupovinu električna vozila, a od 2025. godine i njihovi vlasnici će morati da plaćaju putarinu.

Dejli mejl naglašava da su električni automobili u proseku skuplji za 10.000 funti, osiguranje je poskupelo za 60 odsto, a punjenje na javnim punjačima skuplje je i do 20 odsto od odgovarajuće vožnje na benzin i dizel, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading