AUTO GIGANT ŠOKANTNO PRELOMIO: Dosta je bilo “obične” prodaje, prelaze samo na električne automobile!

Autor:

Razonoda

21.09.2023

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija je još prošle godine poručila da budućnost više ne pripada benzincima i dizelašima

AUTO GIGANT ŠOKANTNO PRELOMIO: Dosta je bilo “obične” prodaje, prelaze samo na električne automobile!

Foto: pixabay.com

Pre samo četiri godine proizvođač automobila Volvo u Evropi je nudio samo dizelaše.

Koliko se situacija na tržištu automobila promenila od tada najbolje govori podatak da će ova kompanija početkom sledeće godine u potpunosti obustaviti prodaju dizelskih automobila.

Prošle godine udeo dizelaša pao je na ispod devet posto, a silazna putanja nastaviće se i ove godine, pri čemu dominaciju preuzimaju električna vozila i hibridi.

Glavni plan Volvoa je da od 2030. godine svetu nudi isključivo električne automobile.

Izvršni direktor Volvoa Džim Rouan istakao je da su električni automobili budućnost kompanije kao i da su superiorni u odnosu na vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem. 

- Stvaraju manje buke, manje vibracija, niži su troškovi servisiranja za naše korisnike i nema emisije izduvnih gasova - rekao je Rouan.

Republika

Foto: pixabay.com

 

On je dodao da se u kompaniji nadaju da će i drugi proizvođači automobila krenuti njihovim putem u borbi protiv klimatskih promena.

Svako ko iole prati proizvodnju i politiku Volvoa u ovoj deceniji 21. veka primetio je da kompanija smatra da nema neke budućnosti za benzince i dizelaše.

Još prošle godine je izvršni direktor Hekan Semjuelson rekao kako bi, ako žele da ostanu uspešni, moraju da razmišljaju o profitabilnom rastu, a on se tiče električnih automobila.

- Rast se neće dogoditi ako budemo investirali u biznis koji se smanjuje i nestaje. Tu mislim na vozila s motorima sa unutrašnjim izgaranjem. Moramo razmišljati o budućnosti koja je električna - rekao je Semjuelson.

S tim u vezi, nova odluka Volvoa da do kraja 2030. godine trajno odustanu od benzinaca i jeste logičan sled događaja.

Volvo će uskoro predstaviti svoj najmanji i najjeftiniji električni SUV – Model EX30 trebalo bi da se prodaje po ceni od oko 35.000 evra i moći će da ide 440 kilometara sa jednim punjenjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading