MERCEDES JE NOKAUTIRAN: Kinezi predstavili NAJAERODINAMIČNIJI automobil ikada! Izgleda poput munje, a vazduh će SEĆI brzinom

Autor:

Razonoda

13.09.2023

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Kina je u poslednjih godinu dana suprotno svim očekivanjima već zavladala tržištem električnih automobila. I na polju aerodinamike, sada su se stvari drastično promenile

MERCEDES JE NOKAUTIRAN: Kinezi predstavili NAJAERODINAMIČNIJI automobil ikada! Izgleda poput munje, a vazduh će SEĆI brzinom

Foto: youtube.com/BYD fan

Mercedes EQS više nije najaerodinamičniji serijski automobil.

Model s boljom aerodinamikom ne dola zi od nekog od direktnih Mercedesovih konkurenata, pa čak ni iz "tradicionalne zapadne“ autoindustrije. Stvorili su ga Kinezi.

To je potvrđeno na ovogodišnjoj konferenciji odbora za automobilsku aerodinamiku koja se održavala u Kini. Tamo je nova premium marka YangWang koja posluje pod kapom ekstremno rastućeg BYD-ja najavila model U6.

Upravo taj novitet će karakterisati rekordno nizak koeficijent otpora vazduha. I dok je na ponosu nemačke autoindustrije, Mercedesu EQS, iznosio 0.20, na YangWangu će iznositi 0.195, navodi Index.hr.

Automobil još nije predstavljen, ali su u javnost već izašle patentne skice, kao i render baziran na njima.

On ukazuje na vrlo položenu i do maksimuma razvučenu siluetu. Sličan pogled daje i snimak s konferencije gde možemo videti profil vozila.

U6 je dugačak do pet metara, a navodno će se nuditi u formi plug-in hibrida i čisto električnog modela.

Kineski mediji pominju i cenovni start na oko 800.000 CNY, odnosno oko 108.000 USD, što je jeftinije i od Tesle Model S Plaid koja u Kini košta 140.000 USD. Naravno, U6 će biti jeftiniji i od pomenutog Mercedesa, kao i od BMW-a i7.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading