ZA NEVERICU! Muškarci masovno izbegavaju kupovinu električnih automobila, a glavni razlog će vas ZAPANJITI

Autor:

Razonoda

04.09.2023

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati istraživanja pokazali su da neke pripadnike jačeg pola baš i ne interesuje šta se dešava sa planetom i klimatskim promenama, jer im je u fokusu nešto što postoji od kad je ljudskog roda

ZA NEVERICU! Muškarci masovno izbegavaju kupovinu električnih automobila, a glavni razlog će vas ZAPANJITI

Foto: pixabay.com

Poslednje istraživanje Univerzizeta Teksas u Ostinu pokazalo je da gotovo 40 odsto muškaraca nema nameru da u doglednoj budućnosti, možda čak i zauvek ne kupuje električni automobil.

Uprkos nepobitnoj činjenici da je u njima budućnost ne samo auto industrije već usled zagađenja i same planete, oni jednostavno neće da čuju za električne automobile.

Šta je razlog ovog kategoričnog odbijanja novog tipa vozila?

Doktor Majkl Perent sa Univerziteta u Teksasu otkrio je da je glavni razlog ignorisanja električnih automobila kod dela muškaraca uobrazilja da će im time u svojim i tuđim očima opasti ideal muškosti!?

Dobro ste pročitali. Neuobičajeno veliki broj ispitanika odgovorio je negativno na pitanje da li će kupiti ikada električni automobil smatrajući da to nije pravi automobil koji bi “išao uz njegov karakter i stav o životu”, prenosi Daily Mail.

- Ti pojedinci doživljavaju benzinska vozila visokih performansi kao simbol svoje muškosti, što predstavlja neočekivani izazov u borbi protiv klimatskih promena. Moramo rešiti te predrasude što pre. To ne bi bio glavni pokretač klimatskih promena, ali je još jedna stvar koja se može sprečiti i koja se pridodaje masi problema povezanih s klimom - kaže doktor Perent.

Posle rezultata ankete, isti ispitanici su kroz pitanja analizirani šta smatraju muškošću i otkud tolike predrasude.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Muškost se odnosi na meru u kojoj pojedinac svoju vlastitu vrednost izvlači iz prilagodljivosti kulturnim standardima muškosti, kao što su čvrstoća, status i anti-ženstvenost.

Učesnici nove ankete zamoljeni su da se slože ili ne slože s izjavama poput “Ne mogu da poštujem sebe ako ne živim u skladu s onim šta predstavlja pojam 'pravi muškarac'”.

Dok su prethodna istraživanja sugerisala da bi električna vozila mogla da se dopadnu muškarcima zbog ubrzanja i tehnoloških inovacija, studija je otkrila da je prihvatanje muškosti povezano sa smanjenom sklonošću ka električnim vozilima.

Psiholog Luiz Godar-Kroli smatra da se rezultati mogu pratiti unazad sve do ljudske evolucije i postulate o dominaciji.

- Iz perspective evolucije, osobine povezane sa muškošću, poput fizičke snage i dominacije, bile su korisne za preživljavanje i reprodukciju. Tradicionalna vozila, sa svojim glasnim motorima i snažnim performansama, mogu da simbolzujui te osobine, čineći ih privlačnijim pojedincima koji cene tradicionalnu muškost. Suprotno tome, električni automobili, sa svojim tihim radom i potencijalno percipiranim nedostatkom snage, mogu da se smatraju odstupanjem od ovih ideala, što dovodi do otpora među onima koji se snažno identifikuju sa tradicionalnim rodnim normama - rekla je Godar-Kroli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading