NE VOZITE ČESTO AUTOMOBIL? Obratite pažnju! Ovih pet stvari vam se može dogoditi ako je predugo na PARKINGU

Autor:

Razonoda

31.08.2023

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne kaže se uzalud da auto treba paliti i kad se ne vozi, kao i da se u toku nedelje mora pomeriti s parkinga da bi osetio da je "živ"

NE VOZITE ČESTO AUTOMOBIL? Obratite pažnju! Ovih pet stvari vam se može dogoditi ako je predugo na PARKINGU

Foto: pixabay.com

Nije važno da li ga leti ne palite često zbog godišnjeg odmora ili nekog drugog razloga ili zimi “spava” na parkingu zbog loših vremenskih uslova, vaš automobil mora da se koristi. Prosto je tako jednostavno.

Što ga manje vozite, to ga zapravo više oštećujete i to će vam reći svaki majstor.

Bez obzira i koliko je on star, tri ili 30 godina, nekoliko nedelja odmora za njega može biti pogubno, piše Jutarnji.hr.

Ovih pet posledica mogu se dogoditi ako automobil ne vozite dovoljno često.

Akumulator

Ako primetite da posle pauze od nekoliko dana ili nedelja vaš akumulator ne radi odmah ili je čak mrtav, to je posledica činjenice da automobil niste dovoljno često palili.

Ne kaže se uzalud da se zimi svakog dana mora paliti automobil da se ne bi trajno ugasio. Jer, zdrav akumulator radi i posle nekoliko nedelja odmora.

Izbočine i rupe na gumama

Gume se u slučaju predugog parking (tri i više meseci) doslovno mogu iskriviti. Gazni sloj postaje ravan, naročito ako gume imaju nizak pritisak.

Početak jeseni je idealan trenutak da se provere gume jer nizak pritisak može biti štetan po njih.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Zarđale kočnice

Ukoliko vam je automobil duže od sedam dana napolju a prečesto je kiša, može se na kočnicama pojaviti rđa. Čak se mogu i zaglaviti.

Za ovaj problem dovoljno je da maknete automobil na drugo mesto, tek toliko da oseti da je “živ”.

Gorivo

Ukoliko ne palite automobil nekoliko nedelja, motor može da počne sa “šlajfovanjem”, jer je gorivo ustajalo.

U nekim slučajevima automobil uopšte ne možete ni da upalite. Obavezno dodajte novo gorivo u rezervoar, tako se smanjuje rđa.

Štetočine

Miševi i drugi glodari mogu da naprave vidljivu štetu vozilima, žvačući žice ili prljajući unutrašnjost. To je zato što oni vole mračna i tiha mesta.

Možete smanjiti rizik od toga ako je vaš automobil parkiran u garaži koja se svakodnevno koristi ili ako je izložen sunčevoj svetlosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading